Kitchen stories

Linas Matkasse: Glutenfri fläskschnitzel med citrondresserade primörer

maj 26, 2016

Just den vecka som för en gångs skull innehöll massa finheter med trevligt folk beslutar sig kroppen för att totalkollapsa i någon form av influensa, vilket visserligen var mer än väntat då alla i min närhet tycks vara sjuka. Till och med min ena katt går hemma och nyser, så tid till veterinären är bokad för honom och själv äter jag propex express i en hissnande takt. Igår sov jag fram till klockan 12 tills jag tröttnade på att både vara sängliggandes och hemma, så jag åkte in och jobbade några timmar. Vilket förmodligen gjorde mig gott, både de extra timmarna sömn och att aktivera sig. Idag mår jag betydligt mycket bättre och tänkte – ja, trots regnet, ge mig ut på en promenad runt Djurgården på lunchen. Uppenbarligen är det mega-gymfritt för min del hela veckan.

onsie Propud milkshake

När jag är sjuk äter jag konstant. Kroppen fullkomligt skriker efter mat och jag vill inte vara den som är den, så jag gör det den ber om. Enligt coach finns det en regel jag måste hålla mig till; håll proteinintaget högt. Därav det ständiga sippandet på Njie’s nya ProPud proteinmilkshake, har ni provat den?

Låt oss göra det enkelt och kort. Har du inte gjort det, gör det. White chocolate raspberry – eeeeh FLYTANDE vitchoklad på flaska, typ. 

kokt sparris glutenfri panering

Trots mitt fabulösa mående igår hade vi middag inplanerat med våra fina grann-vänner, då klädseln var casual (läs mjukisar) och middagen hemma hos oss var det inte allt för tungt för denna kropp. Den behövde liksom ändå äta resonerade jag. Då vi denna vecka har Linas Matkasse, och så även de, kom de över med ingredienserna från sin påse och så lagade vi middagen ihop.

glutenfri schnitzel

Och återigen kunde jag konstatera att jag inte är en vän av recept. Det skulle potentiellt kunna vara min svårighet för siffror, för det tycks vara de som jag lätt blandar ihop. En matsked citronsaft blev av misstag en hel citron och 1/4 ask gräslök blev typ hela förpackningen. Jag är ganska hetsig, det skulle kunna vara det också. 

Men det blev (verkligen- som alltid med dessa två) både en supersen och supertrevlig kväll och jag tror att några glas rött gjorde susen mot mitt halsont, nääääästan helt borta idag.

På gårdagens recept stod Frasig fläskschnitzel med citrondresserade primörer och Grana Padamosmör och i vanlig ordning ändrade jag i receptet för att anpassa den mer efter mina behov. Så det är det receptet jag lägger upp här nedan. Vi alla kom fram till att kokt rödlök var supergott. Och att man äter på tok för lite rädisor. 

linas matkasse

Jag bytte ut paneringen mot en glutenfri sådan och smöret – yepp, det blev keso toppat med skalade hampafrön. Supergott!

INGREDIENSER (2 portioner)

Glutenfri fläskschnitzel 

 • 2 bitar schnitzel
 • ca 4 msk äggvita
 • ca 1 dl bovetemjöl
 • garlic & peppar krydda
 • havssalt

Primörer

 • potatis
 • 250 g sparris
 • 1 förpackning rädisor
 • 1/2 rödlök

Citrondressing (hehe min version)

 • skalet + saften från 1 citron
 • 3/4 förpackning gräslök (hittas i frysdisken)
 • 1/2 msk olivolja
 • 1 tsk sukrilett
 • 1 tsk havssalt
 • svartpeppar

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 250 grader, klyfta potatisen (toppa med olja och havssalt) och ställ in den i ugnen i 20 minuter.

Blanda sedan ingredienserna till citrondressingen i en stor bunke.

Koka upp en kastrull med vatten.

Skär sedan bort roten från sparrisen, klyfta 1/2 rödlök och halvera rädisorna. När vattnet kokar så häller du ner sparrisen och rödlöken i kastrullen och låt dem koka 1 minut. Spola dem sedan i kallt vatten och häll ner dem i citrondressingen tillsammans med de råa rädisorna.

Hetta sedan upp en stekpanna med kokosolja. Krydda schnitzlarna och doppa dem i äggvita och sedan i bovetemjöl (som du häller upp på en tallrik och kryddar rejält!).

Stek köttet i ca 10 minuter. Servera sedan schnitzeln med de citrondresserade primörerna, den ugnsbakade potatisen och en klick mini keso med hampafrön!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply