Kitchen stories

Linas Matkasse: Kalkon- och ingefärsfrikadeller i svampbuljong

september 6, 2016

Middagstips kalkon

Klockan sprang iväg och jag har precis dragit i mig en stor skål med müsli, trots en stor middag är jag vrålhungrig. Visserligen så har jag kastat om lite i träningsschemat denna vecka så imorgonbitti står det Ben och därmed Böj på schemat. Jag ser alltid till att äta liter mer kvällen innan benpassen…. Och det är därför jag också har TVÅ benpass i veckan ;)

Linas matkasse

Hur som haver denna middag från Linas förra veckan var helt suverän, trots att vi läste tipset med att känna efter när det kommer till chilin slängde vi ner allt. Det blev starkt. Så håll er till en halv, eller smaka av.

Kalkonbullar

Jag bytte ut äggnudlarna mot risnudlar men där gör man som man vill, jag var skeptisk till hur lite kalkon det var i till en början men allting räckte gott och väl. Å andra sidan så tripplade jag antalet ägg jämfört med receptet…. Men denna rätt är helt klart ett måste att prova! 

I helgen har jag förutom dubbla träningspass även avsatt tid för att baka så har ni förslag så shoot! Kylen har ekat tom på kakfronten alldeles för länge.

INGREDIENSER (2 portioner)

Kalkon- och ingefärsfrikadeller 

 • 1/2 kruka limebasilika
 • 250 g kalkonfärs
 • 1/2 gul lök
 • 1/2 ask fryst ingefära
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk kokosmjöl

Nudlar med svampbuljong

 • 1/2 gul lök
 • 1/2 röd chili
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1/2 ask fryst ingefära
 • 250 g champinjoner
 • 7 dl vatten
 • 1.5 tärning kycklingbuljong
 • 1.5 msk soja
 • 2 tsk vitvinsvinäger
 • 2 portioner risnudlar
 • 50 g svartkål
 • 3 ägg

TILLAGNING

Koka upp vatten i en liten kastrull. Lägg ner 3 ägg och koka 7 min. Spola därefter i kallt vatten och ställ åt sidan.

Finhacka 1/2 gul lök. Fräs den tillsammans med 1/2 ask ingefära och 1 vitlöksklyfta (pressad) i en stekpanna med olja och lägg sedan allt i en bunke. Finhacka 1/2 kruka limebasilika. Tillsätt limebasilika, 250 g kalkonfärs, 1/2 tsk salt och 1 msk kokosmjöl till bunken med stekt lök. Blanda ihop och forma färsen till 8 köttbullar.

Kvarta 250 g champinjoner, strimla 1/2 gul lök, 1 röd chili och 2 vitlöksklyftor. Fräs allt tillsammans med 1/2 ask ingefära i lite olja i en rymlig stekgryta.

Tillsätt 7 dl vatten, 1 1/2 tärningar kycklingbuljong, 1 1/2 msk soja och 2 tsk vitvinsvinäger till stekgrytan, låt sjuda 4-5 min. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda under lock 5-6 min eller tills köttbullarna är genomkokta.

Koka risnudlar enligt anvisning på förpackningen.

Strimla 50 g svartkål och lägg ner i buljongen. Låt sjuda 1-2 min. Halvera äggen. Servera nudlar, buljong och frikadeller i djupa tallrikar. Toppa med ett halvt ägg.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Linda Assarsson september 7, 2016 at 10:48 f m

  Detta låter tokgott ju ?
  Ska testa med quornfärs ?
  Med allt gott du lagar med inspiration av Linas Matkasse blir ju jag oxå sugen på att testa den där kassen alltså ?

  Jag som löpare och cyklist har nu (äntligen ?) bestämt mig för att jag vill bygga lite muskler ?
  För att det är snyggt med muskler, men framförallt funktionellt ? Jag vill ha en kropp som är hållbar i längden ?
  Har du några tips till mig som nybörjare vad gäller uppstart av styrketräning och om det är något i kostväg jag bör fokusera på för bäst resultat av träningen? ?

  När det kommer till baktips har jag bara ett just nu..
  Chokladbollar ?
  Jag bakar bara dessa just nu..och jag gör det ofta..typ minst en gång om dagen ?

  http://lindaassarsson.blogg.se/2016/september/favoriter-i-repris.html

  Tack för all inspiration du sprider med din blogg ?

  • Reply matkreation.se september 10, 2016 at 4:24 e m

   Gör det, bara du får det att hålla ihop bra så är det säkert preeeecis lika gott! Vad kul att du bestämt dig för att bygga lite, precis som du säger är det (förutom VÄLDIGT SNYGGT hehe) också funktionellt. Och känslan av att vara lite stark är ganska cool den med!

   Kosten är A och O när du styrketränar, se till att du får i dig tillräckligt med mat och framförallt protein – annars är du egentligen bara inne och nöter och bryter ner kroppen, det är ju det styrketräning gör. Sedan måste du äta för att du ska bygga dig starkare! Nu är det supersvårt för mig att ge dig några som helst tips utan att vi utgångsläge, hur ofta och hårt du tänkt träna och hur du äter.

   Men mitt råd som jag kan ge är att börja lugnt och hitta något DU gillar. Alla gillar inte samma och framförallt inte i gymmet, börja med att lägga in någon/några dagar med styrka! Lägger du dig på ca 2 dagar kör du förslagsvis hela kroppen båda dagarna… Aaah faan det där kommer du greja galant! :D

   • Reply Linda Assarsson september 10, 2016 at 5:36 e m

    Tack för tipsen ?
    Jag har hittat min grej tror jag och den stavas utegym ??
    Kör kortare pass och några gånger i veckan till en början ?
    Känns bra, men jag får se till att våga öka på också, så jag får resultat framöver ?
    Nu i början känns det som att resultaten/känslan av att bli starkare mest är att jag börjar få till tekniken ?

  Leave a Reply