Kitchen stories

Macadamiapanerad tofu med sallad och sötpotatisspiraler

mars 2, 2016

Vegetariska receptTandoori tofu

Vi ska äta mer vegetariskt hemma, har jag tänkt länge men ännu inte kommit till skott med. Förmodligen kan de högljudda protesterna från mannen och min relativt dåliga kunskap kring vegetarisk kost vara de största anledningarna. Det är inte så att vi inte äter grönt hemma, vi äter extremt många gröna ting. Vi äter mycket bönor, linser och quinoa med. Som tillbehör. Men det är sällan de som är The hero of the dish, liksom.

Förmodligen är det min tidigare tid som vegetarian (för ljusår sedan) där majoriteten av det som intogs liksom gick att finna färdigpaketerade i frysdisken som gör mig något motstridig till tanken på en tallrik utan köttExakt vad ska jag fylla kycklingens plats med? 

Jag gör det förmodligen mer komplicerat än det är men det jag vill bort från är fördomen att vegetariskt är lika med en tråkig sallad.  Och det är därför dagens vegetariska recept… är en sallad hehe. 

För att vidga mina vyer har jag därför bestämt att vi en dag i veckan, ska äta just det: Vegetariskt. Hemlagad sådan.

Tofusallad Macadamiapanerad tofu

Framförallt är det proteininnehållet jag vill behålla högt, här har jag mycket att lära. Det finns förmodligen fler produkter än bönor med högt proteininnehåll haha.

Just tofu är en stor favorit, det ska då enligt mig vara silkestofu som är så där krämig i konsistensen – som efter den panerats täcks med ett härligt krisp där jag denna gång mixade ner en stor näve macadamianötter (som givetvis går bra att ersätta med andra nötter, eller nötmjöl).

Silkestofu Coconut sirap

Till salladen dammade jag av my long lost friend; Min spiralizer som spenderat alldeles för mycket tid i skafferiet så det var på tiden att den fick se lite dagsljus igen, för att spiraliza mina sötpotatisar som blandades ner i maten. Och nu är jag även en vän av det här med torkad frukt i salladen, som jag uppenbarligen förstått att inte alla är, så jag slängde ner en näve torkade tranbär. Salladen toppades till sist med en lite för stor sked kokosgrädde (den söta grädden är liksom toppen över i:et till den något salta tofun) och för ytterligare sötma, för det finns inget som är för sött, ringlade jag över en tesked Coconut syrup.

En utmärkt start på min vegetariska ögonöppnare! Nu undrar jag, som den rookie jag är, vad har ni för tips på vegetarisk mat? Har ni någon favoriträtt jag bör försöka konvertera mannen min med?

INGREDIENSER (ca 2 portioner, blev lite tofu över till matlåda)

Macadamiapanerad tofu

 • 350 g silkestofu (använde Blue dragon)
 • 1 dl majsmjöl
 • 1 dl macadamianötter
 • 1 ägg
 • chilipulver
 • tandoorikrydda
 • havssalt (snåla inte!)

Salladen

 • 2 små sötpotatisar
 • 1 stor morot
 • 1 salladspåse (röd råkost)
 • 1/2 kruka färsk koriander
 • 1 näve torkade tranbär
 • salladskrydda

Tillbehör

 • 1 burk fullfet kokosmjölk
 • Coconut syrup

Panerad tofu

TILLAGNING

Börja med att spiraliza sötpotatisarna, lägg upp dem på en plåt och ringla över olivolja och salt och ställ in i ugnen på 180 grader i ca 5-7 minuter.

Ta fram en matberedare och mixa majsmjöl, kryddor och nötter – häll sedan upp det på en tallrik.

Vispa upp ett ägg i en skål och krydda väl.

Skär sedan upp tofun i medelstora bitar, toppa biten i äggsmeten och sedan ner i mjölmixen, lägg den på en tallrik och gör sedan detsamma med resten av tofun. Stek alla bitar i en stekpanna med kokosolja, börja på hög värme så de får en krispig yta och sänk sedan värmen och låt dem ligga i ca 10 minuter.

Blanda under tiden salladen med färsk koriander, salladskrydda, tranbär och morotremsor (morot skuren med potatisskalare). Toppa sedan salladen med sötpotatis, panerad tofu och kokosgrädde (vispa den tjocka delen av kokosmjölken med en elvisp… Om någon missat det här med kokosgrädde :p) och sedan en skvätt sirap.

Enjoy!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Vegetarisk stroganoff tofu | Matkreation.se april 19, 2016 at 3:58 e m

  […] Macadamiapanerad tofu med sallad och sötpotatis […]

 • Leave a Reply