Kitchen stories

Majskyckling med gulbetor och glaserad morot

april 5, 2016

Majskyckling recept Gulbetor

Jag får väldigt ofta höra frågan; Hur mycket tid lägger du på mat egentligen?! Det ser ut som att du inte gör annat än att stå i köket. Och så är det. Egentligen så varken jobbar jag eller pluggar, utan det jag gör är endast att laga mat.

…. Haha näää, så är det givetvis inte. Faktum är att det inte tar så lång tid att laga god mat, som folk vanligtvis tror. Visst har jag fått in en rutin som gör att det går fort, men jag lagar också oftast smart. 

Gulbeta

Majskyckling (på extrapris!) i ugn, stekt morot, stekt gulbeta. Gulbetapuré och några skivor råa betor. Snabbmat när jag var på språng. God mat. Men snabblagad. 

Det här var första gången jag provade gulbetor och jag kan konstatera att är det betor som ska ätas hemma, så är det hädanefter Gulbetor. De är mycket mildare i smaken, men framförallt slapp jag slänga allt som liksom kommit i kontakt med betorna då dessa inte färgar av sig (ett STORT störningsmoment med rödbetor!).

Carpaccio betor

Jag har tjatat förr och jag gör det igen. Har du ingen Mandolin, köp en! Du spar så mycket tid på att skära upp grönsaker att det är värt besväret att gå och leta upp en på stan. Eller på nätet då, om du inte ens orkar det.

Majskycklingen kryddade jag och lät dem sedan tillagas i ugnen, de sista 5 minuterna satte jag ugnen på grill för att få en krispig yta, under tiden tillagade jag betorna och morötter. Jag var lite skeptisk när jag presenterade detta för mannen, det fanns en rädsla inom mig att han skulle vara skeptisk mot den overload av grönsaker som låg på tallriken. Men nej, det gick hem. Med bravur!

… Och en klick BEA (??)

Majskyckling Glaserad morot

Nu har vi precis haft en mäklare här som värderat vår lägenhet och vår renovering har definitivt höjt värdet, så himla skönt att höra haha. Och vi konstaterade samtidigt att nästa lägenhetsköp om några år, gärna får vara ett renoveringsprojekt det med. Fördelen är att man får bo i ett hem helt anpassat till våra behov :) 

Vilket som, här kommer receptet!

INGREDIENSER (2 portioner)

Majskyckling

 • majskyckling (eller vanlig kyckling)
 • 1 tsk jerkspice
 • paprikapulver
 • cayennepeppar
 • havssalt och olivolja

1 stor påse Gulbetor, three ways:

 • Råa
 • stekta i kokosolja med massa havssalt och paprikapulver
 • kokta och puré:ade med havssalt och mjölk

Glaserad, stekt morot

 • 2 stora morötter
 • 2 msk honung
 • 1 msk krämig balsamico
 • 1/2 dl vatten
 • havssalt

TILLAGNING

Börja att sätta på ugnen på 180, krydda kycklingen och lägg sedan in den i ugnen i 25-35 minuter.

Skala morötterna och lägg ner dem hela i en varm stekpanna med kokosolja, häll över honung och balsamico och låt dem steka på hög värme för att glaseras. Häll i vatten (så de även kokas) låt dem sedan ligga i pannan tills ALLT vatten stekts bort och du har glaserade morötter kvar.

Koka under tiden ett gäng skalade betor, som du sedan mixar med en stavmixer och en skvätt mjölk. Stek några andra skivor betor i kokosolja med kryddor och behåll vissa råa.

Skär upp morötterna och servera med kyckling och betorna.

En konstig mix men allt blev verkligen SÅ GOTT! Och det mesta sköter liksom sig själv mestadels ;)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply