Kitchen stories

Mandel- och honungsproteinkaka

mars 21, 2016

När väckarklockan ringer, vilket vanligtvis sker klockan 07, liksom flyger jag upp ur sängen. Egentligen mest för att jag vet att frukost väntar, och jag gillar frukost. Imorse när väckarklockan ringde visste jag varken ut eller in och det tog mig några minuter tills jag insåg att det var måndag. Haha det var nästan som att jag var oförberedd på att veckan skulle börja på nytt, men jag har haft så mycket att göra med skoluppgiften den senaste veckan att allt i mitt huvud tycks kretsa kring det.

Igår tog jag igen träningspasset som aldrig blev av i lördags och jag provade Fitness24seven som ligger på gatan där jag bor. 3 minuter från mig?! En fantastisk upptäckt för dagen jag inte längre har möjlighet att förhandla mig till en långlunch på jobbet för träning och måste träna morgon- eller kvällspass. Och ett helt okej gym var det också, så pass godkänt att jag faktiskt kan tänka mig träna där. För jag är kräsen med vilken miljö jag hittar mest motivation i- och just det är viktigt när jag väljer gym, för mig i alla fall. 

Men nu börjar liksom påsken närma sig och det var därmed hög tid att börja påskbaka. En mer proteinrik påskkaka än det här får ni leta länge efter ;)

MM sports casein Sockerfri proteinkaka

Tanken var att jag ville att ingredienserna i kakan skulle tillåta mig att liksom ta en bit kaka till frukost, om det nu var det jag ville. Och det vill jag, givetvis. 

Påsktårta

Bottenlagret har en lätt hint av mandel som sedan bryts av med en djup smak av choklad, för att sedan övergå i ett lager med en söt smak av honung – och tillsist toppas med den syrliga frostingen. Det är liksom lite av en win-win-win på den här kakan som tillsammans bara blir så jädrans bra! 

Body science protein Sockerfri kaka

Kalaset toppades sedan med quinoapuffar och frystorkade jordgubbar och några stänk karamellfärg (som for your information, inte kommer att ta kål på dig – men är du en känslig typ, så byt ut det mot rödbetssaft, smakmässigt ska det fungera fint med kakan)

Skräms nu inte av ingredienslistan, den må verka lång – men är inte särskilt komplicerad. 

Några punkter för att undvika förvirring… och en massa frågor ;)

-Jag gräddade min kaka i en springform, storlek medium (blir nästan lite arg på mig själv varje gång jag skriver det, för vad är en medium-storlek liksom?!) Men vilken form som helst går bra, se till att anpassa gräddningstiden bara- och se till att kakan inte blir för tunn!

-Har du två likadana formar, toppen. Kul för dig, då gräddar du dem samtidigt.

-Har du som jag, en form, gräddar du dom i två omgångar. Formen behöver inte vara rund, kan vara avlång också  – se bara till att grädda båda bottnar i samma form! 

-Har jag missat något, FRÅGA PÅ! 

-Till sist

Life is short

Eat the Cake

INGREDIENSER (ca 8 generösa bitar)

Grundsmet

 • 1 dl Body science whey Vanilj
 • 1/2 dl Body science Casein Vanilla Ice cream
 • 1 dl äggvita
 • 1 dl sukrilett (eller annan sötning som mäter som socker)
 • 1/2 dl kokosmjöl
 • 1 ägg
 • 1 msk honung
 • 1 msk låg kalori äppelmos
 • 2 msk Body science kokosolja (utan smak)
 • 2 tsk bakpulver
 • en nypa havssalt
Mixa allt med en stavmixer och häll över hälften av smeten i en annan bunke.
I den ena bunken tillsätter du sedan:
 • 230 g vita bönor (1 paket)
 • 2 msk sukrilett
 • 1/2 kapsyl bittermandelarom
I den andra: 
 • 230 g kidneybönor
 • 2 msk sötning
 • 2 msk honung
 • ett stänk röd karamellfärg

Mixa de båda smetarna (?) med en stavmixer och häll över i smorda former.

Choklad caseinlager:
 • 1 dl Body science Casein Double rich chocolate
 • 1 msk kakao
 • 1 msk sukrilett
 • vatten tills du fått en krämig konsistens
TILLAGNING
Sätt på ugnen på 170 grader. Mixa grundsmeten, dela upp den i två bunkar och tillsätt de andra ingredienserna. Smörj en (eller två) formar med kokosolja och grädda bottnarna i 35 minuter.
Mixa caseinet med en elvisp och tillräckligt mycket vatten att bilda en smet, tillsätt lite vatten i taget tills önskad konsistens. 
Stapla sedan bottnarna på varandra med ett lager casein emellan.
Jag toppade sedan kakan med en frosting på Philidelphia ost light 3% blandat med Flormelis (sockerfritt florsocker hehe). 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Linda Assarsson mars 21, 2016 at 1:00 e m

  Alltså vilken vacker kaka :)
  Den bara ska jag testa snarast!!

  • Reply matkreation.se mars 23, 2016 at 9:36 f m

   Tack så mycket! Gör det, den var verkligen supergod (och med ett fantastiskt näringsinnehåll!) Den tar lite tid iom att två bottnar ska gräddas – men är verkligen inte så komplicerad, och man behöver knappast vakta bottnarna medan dom gräddar så Shoooot! Hoppas det smakar :)

 • Reply Glutenfri midsommarkaka | Matkreation.se juni 20, 2016 at 5:05 e m

  […] ni Mandel- och honungsproteinkakan jag gjorde för ett tag sedan. Samma princip, andra […]

 • Leave a Reply