Kitchen stories

Marinerade laxspett med mangosalsa

november 21, 2014

citronvatten mangosallad laxspett

Idag gästtränade jag på Balance, ett fint gym. Ja. Men jag saknade den där grottkänslan byggarvåningen på SATS har. Där luften är kvav och dagsljus bara är att glömma. Balance är stort, som anläggning- men är uppdelat på många, mindre rum. Vilket automatiskt resulterar i att det blir trångt, för det är väl bland vikterna man vill va ;p Det är lite lustigt det där egentligen, hur alla förespråkar sitt gym. Hur det nästintill övergår till ett personligt påhopp när elaka ord yttras över det gym man valt att träna på. Den skapade tillhörigheten till en plats. Sällskapsträning blev det idag, emellan skrattanfall och småprat kan jag konstatera att jag haft mer givande pass. Men det var tungt idag, och väldigt skoj. Emellanåt behöver man även det. Gymmet är för mig min frizon, min egentid som ska disponeras så som jag vill. Okej, fine. Och som coach vill. Jag behöver träna själv. Jag vill träna själv. Men emellanåt, ja. Då är det faktiskt riktigt roligt med lite sällskap.

Och så har vi dagens problemlösning: hur man på bästa sätt äter grapefrukt. Jag har tampats med detta problem ända sedan grapefrukt introducerades i kostschemat. Om ni inte provat så förstår ni inte vad jag menar, jag köper det. Har ni däremot någon gång försökt äta en grapefrukt så vet ni hur mycket det skvätter när man hugger i sin lilla sked efter att ha delat frukten på mitten. Att äta den i klyftor går inte heller, jag har försökt. Det är i klyftornas skinn den beska smaken sitter. Men nu, NU ska jag berätta. Skala frukten, dela upp den i klyftor och skala sedan klyftorna. Det är det som är hemligheten.

Snart väntar helg. För vissa… har jag hört. Ikväll har jag spännande planer som väntar, eller typ inte alls. Min presentation om Spice måste påbörjas, mannen har bestämt sig för att man på fredagar dricker öl, så ja- ensam hemma betyder lugn och ro med studier. Hej, rolig tjej. Imorgon väntar Clean & jerk och sedan ett hamstring och plyopass. Fullrulle. Jag särskrev det först. Full rulle. Jag har precis, i detta nu – förstått denna anekdot. En full rulle är all over the place, kan det vara det man menar?

Hur som haver, gårdagens middag. Sojamarinerade laxspett med mangosalsa. Och citronvatten. Mitt fun light missbruk har kommit till en end, citronvatten konsumeras i överflöd.

INGREDIENSER (2 portioner)

Laxspett

 • 2 laxfiléer
 • 1 msk soja
 • 2 msk honung
 • färsk koriander
 • 1/2 lime
 • cayennepeppar
 • havssalt
 • 2 grillpinnar (blötlagda i minst 20 min)

Mangosalsa

 • 1 mango
 • 1/2 gurka
 • 1 avokado
 • färsk koriander
 • 1/2 lime
 • havssalt

mangosalsa

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 180 grader. Ta sedan bort skinnet från laxfiléerna och skär upp dem i bitar, ta fram en skål och häll upp resterande ingredienser och lägg sedan i laxbitarna och låt dem ligga i skålen i ca 15 minter. Ta sedan fram dina grillspett som varit blötlagda och spetta upp laxen, lägg upp dem på en bit folie och vik över kanten på laxen – ställ sedan in dem i ugnen i ca 15- 20 minuter.

Skär under tiden upp mango, gurka och avokado, fin hacka koriander och blanda samman allt. Pressa över lime och havssalt och rör om. Jag serverade lite sötpotatismos på sidan för att få lite carbs, ris passar säkert bra det med. Trevlig fredagskväll!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply