Kitchen stories

Matcha latte med äggvita och mandelsmör

juni 3, 2015

matcha Matcha latte te

Jag hade inga större förväntningar, på det japanska téet Matcha. Så att säga att det överträffade mina förväntningar säger liksom ingenting alls. Men den runda och gröna smaken av matcha, kombinerat med äkta vanilj och en klick blancherat mandelsmör var en ren dröm. Och koffeinbomb, tydligen? Eller var det matcha latten i kombination med gårdagens överdrivna intag av kaffe. Ny regel från och med dagen; 1-2 koppar kaffe om dagen. Maximum. 

Mina sömnlösa nätter har istället ersatts av utebliven trötthet och därmed svårt att somna. Men jag har inte längre svårt att sova. Men problemen slår liksom ut varandra, för få timmar sömn får jag i vilket fall som helst.

Hur som haver. Skillnaden mellan en kaffe latte man köper på stan, och den man gör hemma är just – den skummade mjölken. Okej, kanske inte den enda skillnaden, för nu blev jag fundersam om det verkligen är just kaffe latte som skummas? Men okej, den skummade mjölken var vad jag ville åt. Och det blir väl svårt utan mjölkskummare, visserligen hittade jag en lite batteridriven mjölkskummare i lådan. Från Ikea. För 10 kronor. Nu har den liksom aldrig fungerat, trots batteribyte, men jag är tveksam till volymen på skum den kan åstadkomma.

Därför gjorde jag latte på vispad äggvita och detta, ja, det gör jag gärna igen. Både Matcha pulvret och mandelsmör på blancherade mandlar beställde jag från Nu3Och de båda, ja – rena smaksensationer.

INGREDIENSER (1 kopp)

 • 1 dl valfri mjölk
 • 1/2 dl äggvita (ca 1.5 äggvitor)
 • 1/2 msk honung
 • 1 tsk matchapulver
 • 1.5 tsk blancherat mandelsmör
 • 1 krm vaniljpulver

recept matcha latte mandelsmör

 

TILLAGNING

Börja med att hetta upp mjölken i en kastrull. Tillsätt sedan honung, vaniljpulver och matcha. Vispa ihop med en handvisp, låt den hettas upp på medeltemperatur, den ska inte koka.

Vispa under tiden äggvitan till ett skum med en elvisp, tillsätt mandelsmöret och vispa igen. När mjölken har hettats upp, häll över äggviteskummet i kastrullen och vispa ihop allting med hand visp.

Häll sedan upp matcha latten i en kopp och drick :)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Proteinglass recept | Matkreation.se juni 15, 2015 at 11:55 f m

  […] inga större förväntningar när det gällde smaken, men efter att ha vispat ihop en krämig Matchalatte dansade mina smaklökar natten lång. Alltså bokstavligen talat, jag misstänkte starkt att jag […]

 • Reply Sockerfri chokladkaka med matchatäcke | Matkreation.se april 29, 2016 at 12:38 e m

  […] jag detta Matchapulver som beställdes hem för länge sedan när Matcha latte var lite hett, här hittar ni recept på en (urgod!) matcha latte med blancherat mandelsmör och äggvita. Men sedan […]

 • Leave a Reply