Kitchen stories

Mellanmålstips + recept på högrevsgryta

december 28, 2015

Apelsinsallad Apelsin med fikon Sockerfri granola

Julen är officiellt över, och visst känner jag just nu en viss tomhet. Som alltid efter att vi passerat en period jag länge sett fram emot. Nu väntar Nyår, och sen då? Nyår är iof trevligt. Och i Januari fyller jag visserligen år, 25, det är ganska stort ändå. Men som det ser ut nu är typ alla bortresta. And I don’t blame them, Januari är inte särskilt spännande ändå. Sedan blir det Februari, då reser vi bort. Så det ser jag fram emot. Men all tid däremellan blir alltid lite blah. Men nu kom snön, äntligen. Vilket också innebär att vi har en hel del kvällar att se fram emot uppkrupna i soffan med tända ljus, för mysfaktorn tas visst till en helt annan nivå när det är snö utomhus. Och mycket god mat kan man laga, ni vet. Varm mat. Grytor har jag bestämt ska göras oftare och mer vegetariskt vill jag äta. Vilket var helt okej för mannen där hemma…. Om jag serverade en köttbit på sidan. Visserligen har någon inte förstått poängen med vegetariskt?

Igår hade jag bästa vännen över på brunch, äggröra, bacon och Granola med pistagemjölk blev det. Och på tal om att julen nu är över, är det snart dags att övergå till matschema igen. Får jag välja kan jag annars (i den period jag är inne i, just nu) liksom leva på frukost-mat. 

Något annat jag hakat upp mig på den senaste veckan är apelsiner, främst då de är så saftiga den här tiden på året. Och delvis för att de liksom inte kostar något just nu. Det enligt mig, perfekta mellanmålet: uppskuren apelsin, gärna två stycken. För mer, är bättre. Med en skopa av min hemmagjorda Sticky toffee pudding granola, receptet på den hittar ni här. Så toppar ni hela kalaset med ytterligare lite linfrön och en matsked honung. Underbart gott. 

Glutenfritt mellanmålLinfrön

Okej, så grytor. Mer av den varan, det är så enkelt, så gott och billigt då man egentligen kan ha i precis vad som helst.

Jag hittade högrev på extrapris, och högrev vet vi ska tillagas länge för att det ska bli ett bra kött. Så högrevsgryta passade perfekt, efter vår inflyttningsdrink där vi fått mängder med flaskor av rött vin. 

Högrevsgryta

Högrevsgryta, en tisdag förra veckan. Krångligare än så är det inte, att hacka och sedan låta koka ifred i några timmar. Denna gryta fick puttra i cirka två timmar, vilket innebar att det blev middag klockan 8 och sedan ett gäng fantastiska matlådor. Men har man tiden, t ex en lördag, så sätt igång grytan kanske 4 timmar innan den ska ätas? 

INGREDIENSER (ca 4-5 portioner)

  • 800 g högrev
  • 1 stor gul lök
  • färska champinjoner
  • cocktailtomater
  • 4 dl rött vin
  • 4 dl vatten
  • 4 msk kalvfond
  • 3 vitlöksklyftor
  • ca 2-3 msk maizena som redning
  • massa kryddor (vi använde havssalt, vitpeppar, garlic & peppar, chili, timjan)

TILLAGNING

Börja med att skära upp köttet och bryn det tillsammans med löken som du skurit i skivor. Krydda ordentligt och pressa ner vitlöksklyftorna, när köttet börjat få färg så häl över fond, vatten och vin och låt sedan koka under lock. Efter cirka en timme så häll ner champinjonerna skurna i skivor och cocktailtomaterna som du delat på hälften. Tillsätt mer kryddor och några matskedar maizena så att såsen tjocknar. Låt sedan koka minst en timme till, gärna längre om du kan.

Servera grytan tillsammans med en stor, grön sallad och kokt ris alternativt blomkålsris.

För vardagslyx behövs ibland ;)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply