Kitchen stories

Minipaprika med laxhack & saffransris

juli 22, 2015

laxpaprika

Dagens, och gårdagens för den delen också, träningspass sög musten ur mig. På ett sådant där bra sätt då, ni vet när man går ifrån gymmet med ett stort leende för hela passet andades styrka. Ett sådant pass var det. Axelpasset inleddes med 10 set böj, en mjukstart till mitt squat every day upplägg som vi kommer köra med start måndag och 5 veckor framöver. Men mer om det i ett annat inlägg, för det upplägget kräver en del förklaring. Och ångest, framförallt när Coach smsade och meddelade att det idag på hans schema, som redan påbörjat upplägget, stod tio set böj – med 10 sekunders stop i bottenläget. Jajamensan, ångestkaka.

regnkväll

Det blev en biltur ner till kottlasjön igår, visserligen fick ursprungsplanen med att fånga kvällssolen på bild skjutas upp till ett annat tillfälle. Typ ett tillfälle där solen faktiskt är framme. Men det finns ett visst lugn med att befinna sig i naturen när det regnar, av förklarliga skäl är man ensam där ute. Vilket visserligen också skrämde skiten ur mig haha. 

Efter att mina barfota fötter blivit så kalla att jag bokstavligen tappade känseln fick jag inse mig besegrad av juli vädret (?!!) och fick snabbt bege mig hem till en varm dusch och middagsfix.

Min goda vän TiVo där hemma har blivit ombedd att spela in alla avsnitt av Pluras kök Istanbul, eller alla avsnitt av Pluras kök. Punkt. Älskar väl den serien ;) Och i ett av avsnitten gjorde dem laxfyllda paprikor, om jag inte minns helt fel serverades de dock till hemmagjord pizza? Vilket som, så var det en förträfflig idé. Jag gillar liksom att stoppa paprikor. Och ett recept med stoppad paprika med köttfärs finner ni här och ett recept med kycklingstoppad paprika finns här.

Så laxhack i minipaprikor. Serverat med saffransris och sallad.

laxfylld paprika saffransris

INGREDIENSER (2 portioner)

Laxfylld paprika

 • 8 minipaprikor (alternativt 2 stora)
 • 2 laxfiléer
 • 1/2 gul lök
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 vitlöksklyfta
 • 0.5 tsk garam masala
 • 0.5 tsk garlic & peppar
 • salt och vitpeppar

Saffrans ris

 • 2 dl ris
 • 3.5 dl vatten
 • 1 paket saffran
 • havssalt
 • kokosolja

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader, skär av toppen på paprikorna och gröp ur dem. Lägg upp dem på en plåt och ugnsbaka dem i ca 10 minuter (använder du stora paprikor så förläng tiden med ca 5-10 minuter)

Skär under tiden bort skinnet från laxen, hacka sedan upp dem till små bitar med en kniv – lägg ner bitarna i en bunke och pressa över vitlök. Hacka upp löken och häll ner den i bunken, häll över en matsked tomatpuré och tillsätt resterande kryddor. Blanda runt noga.

När paprikorna är klara, fyll dem med laxhacket. Jag höll dem i en fryspåse för att inte bränna händerna alternativt vänta tills de svalnat – men vem väntar frivilligt på att få äta?!

När paprikorna är fyllda, sänk värmen till 180 och grädda dem i ugnen i 15 minuter (igen – beroende på storlek på paprika så kan det variera).

Koka under tiden riset- när det är klart så hettar du upp en stekpanna med kokosolja, häll över riset i stekpanna, salta och häll ner saffranet och stek riset tills det är helt blandat med saffranet.

Servera sedan saffransriset med paprikorna och sallad.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply