Health stories

NaturalCycles

september 23, 2015

Naturalcycles Natural cycles

Lets talk birth control. Alla ni icke intresserade får därför möjligheten att scrolla vidare redan nu (pappa) ;) Haha.

NaturalCycles – ett revolutionerande preventivmedel

Med den teknologi och forskning som finns tillgänglig idag så behöver kvinnor ej längre använda ohälsosamma och riskabla hormonella preventivmedel. NaturalCycles grundades av två fysiker och använder statistik och dataanalys, i stället för kemikalier och kirurgiska ingrepp, för att förhindra graviditeter.

I tio år har jag använt p-piller. Bara att det gått 10 år sedan jag var 15 är en chock i sig när jag ser det nerskrivet och att jag under alla dessa år tillfört kroppen hormoner i en mängd den själv inte producerat är ännu mer chockerande, nu i efterhand. Jag har snart plöjt igenom alla de olika alternativ som finns där ute men p-plåster måste väl ändå ta priset som det minst estiskt tilltalande. Som jag fint försökte dölja genom att plåstra på ryggen när det var bikinisäsong. Bara för att jag inte kan se det, betyder det inte att andra inte kan det. Semesterbilderna från det året är samtliga tagna i porträttform.

Annars har jag växlat mellan p-piller och mini piller, i hopp om att hitta ett piller som varken framkallar extrema blödningar, eller ett humör som direkt leder till en vän-lös själ. Av vissa fick jag ett temperament som hette duga, av andra grät jag floder av absolut ingen som helst anledning. Och för en relativt icke-känslosam person som jag ändå är, är det svårt att acceptera svängningarna.

De senaste åren har jag använt Zoely, som jag faktiskt varit nöjd med. Men med en problematisk bakgrund till alla andra piller, har jag bara väntat på dagen jag skulle behöva reka marknaden igen. Så dök NaturalCycles upp.

Jag var skeptisk och tyckte att teknologin kan ha dragits till sin spets när vi ska börja med digitala preventivmedel. Och inte på tal om vad mamma var… 

Men efter att ha läst på om teknologin, hur det fungerar rent praktiskt och sedan utvärderat min egen historik till p-piller så kom jag fram till att det här möjligtvis skulle kunna vara ett alternativ. Och nu, endast tre veckor senare ångrar jag mig inte en sekund.

Jag kommer inte lägga någon värdering i användandet av externa hormoner. Fungerar p-piller för Dig så fortsätt med det, fungerar det inte, finns det i alla fall alternativ och det är det som jag vill uppmärksamma.

Jag kommer inte heller att gå in på exakt hur det fungerar teoretiskt, för de som är intresserade så går det att läsa här.

Men så som det fungerar rent praktiskt är att du på morgonen, innan du gått ur sängen, mäter din temperatur. Vilket hemma hos oss innebär att mitt larm ringer på mobilen, jag knuffar hejdlöst på mannen min som sover bredvid mobilladdarna, tills han vaknar, kopplar ur min mobil och ger den till mig. Då vi liksom inte vill kliva upp innan vi mäter vår basaltemperatur som vi når medan vi sover. Jag, halvt sömndrucken, letar fram min termometer som jag förvarar under huvudkudden och lägger den under tungan vilket ger mig 30 sekunders extra vila. Vaknar till av pipet, matar in siffrorna i appen och sedan kliver upp ur sängen. Och går mot morgonkaffet.

Jag har återfått kontrollen över min cykel, som jag ärligt inte haft någon aning om hur den sett ut förrän nu. Men efter endast tre veckor har jag inte tillräckligt med data för att nå en full förståelse, men we are on our way iaf. 

NaturalCycles ger dig två alternativa färger. Gröna dagar och röda dagar. Röda dagar innebär att det finns en risk (chans?) att bli gravid, gröna dagar innebär att du inte är fertil. Då du inte får en grön dag förrän NC med 99,9% kan säkerställa att du inte är fertil innebär det rent praktiskt att du kommer att vakna upp till en Röd kalender de första veckorna. Kroppen kan behöva cirka 3 månader för att återställa sig efter preventivmedel användandet, och du kommer behöva mäta och tillföra en statistik som kan användas som grund.

Men jag ger det tid.

Men hur mår jag nu då? Det finns ta mig faan bara ett svar; så sjukt bra. För första gången på år, känner jag mig hormonfri. Ingen inre ilska, ingen irritation, ingen tjejig hormonrubbning. Bara helt enkelt bra. Och lugn inombords. Jag kan förvänta mig att få fortsätta leva sambolivet ;)

Jag kommer inte att gå så långt att säga att man blir den riktiga jagför det finns de där ute som aldrig påverkats av hormoner. Men Jag, jag personligen, känner mig som mig själv. Och det är en oslagbar känsla av kontroll.

Har ni några frågor eller funderingar om NaturalCycles så besök deras hemsida, www.naturalcycles.com så finns det mängder med information där! Happy cycling :D

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply