Kitchen stories

Nyårs chokladkaka med chokladicing

januari 2, 2016

Naturgodis Chokladkaka bildSockerfri chokladkaka

Gott nytt år på er! Jag tror att det nya året börjar idag för många, så ser vi gårdagen lite som en parantes. Någon annan än jag som började 2016 med att ta ledigt från gymmet och istället bosätta sig i soffan med 4 halvdåliga filmer och mat som hämtades från kylskåpet löpandes under dagen? 

Nyår blev en väldigt bra kväll med fantastiskt god mat, bra sällskap och vin i lagom mängd. Men det blev sent och jag tror att vi rullade hem med taxin runt halv 4. Är det något min familj kan så är det att dricka vin sent in på småtimmarna.

Nyår

Om någon timme bär det av mot gymmet för årets första benpass och därefter brunch med min vän, resten av dagen ska annars spenderas med hemmafix.

Efterrätten gjorde succé och jag hörde pappa mumla något om att det möjligtvis kan ha varit den bästa kakan jag bakat. Nemmen, det om något borde väl nästintill vara en tillräckligt bra anledning till att alla liksom bör ge sig på denna chokladkaka?! 

Till efterrätten serverades det vaniljglass i vanligt format till familjen, och Add ice cream till mig som jag lyckats plocka med mig hem efter Nyårslunchen på Icha Icha. Dessvärre var jag inte imponerad, inte alls. Det som skulle varit glass såg mer ut som en fryst proteinshake, och smakade precis just det. Men sedan hade denna bytta å andra sidan förvarats i min väska timmarna jag dessförinnan spenderat på NK letandes efter en vinterjacka.

Jag hittade ingen jacka, men jag kom hem med en glass som sedan länge smält. Och då alltså fått stelna på nytt innan intag, jag ger den ett försök till… Innan jag uttalar mig ordentligt. 

Chokladkakan är helt glutenfri. Denna gång använde jag mörk, 86% choklad men går givetvis att ändra till sockerfri om du vill hålla den helt fri från socker. Byt naturligtvis även ut det hackade naturgodiset på toppen då också. Men mängderna socker man får i sig per bit är visserligen inte skyhöga, så lite naturgodis sitter nog inte helt fel ändå :p

Chokladkaka med kokosgrädde Glutenfri choklakaka

INGREDIENSER (ca 8 bitar)

Glutenfri chokladkaka

 • 5 ägg
 • 1 äggvita
 • 100 g chokladkaka 86%
 • 1/2 dl sukrilett
 • 1 msk kokosolja

Chokladicing

 • 1 burk fullfet kokosmjölk
 • 4 msk msk kakao
 • 4 msk sukrilett (eller annan sötning)
 • 1 msk agavesirap eller honung
 • Toppa med passionsfrukt och en näve hackat naturgodis

chokladkaka

TILLAGNING

Börja med att ställa in kokosgrädden i kylen, det räcker med några timmar. Sätt sedan på ugnen på 180 grader, ta fram en form och smörj den med kokosolja – jag hade en form som var något mindre än en vanlig springform.

 • vispa sedan 2 hela ägg, 3 äggulor och ca 1/2 dl sukrilett med en elvisp.
 • häll de 3 överblivna äggvitorna i en annan bunke, där du även kläcker ner 1 äggvita till. Släng eller spara den äggulan som blir över.

 

Över ett vattenbad (eller i micron) smälter du sedan chokladen tillsammans med 1 matsked kokosolja, blanda sedan ner chokladen i äggsmeten och vispa noga.

Vispa sedan äggvitorna du har i den andra bunken till ett hårt skum med ca 3 msk sukrilett, häll sedan över äggvitorna ner i chokladsmeten och blanda noga med en sked. Häll över smeten i bakformen och grädda den i 35-40 minuter.

Ta sedan fram en bunke och häll över den tjocka kokosmjölken, tillsätt kakao och sötning och vispa noga med en elvisp. När kakan är klar och fått svalna så brer du över kokosgrädden runt hela kakan, toppa med massa gott och så är den klar! Och fruktansvärt god :D

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply