Kitchen stories

Omelett med padron peppers & honungsglaserad plasternacka

mars 29, 2017

Jag är så lycklig att vi efter ett halvår av mörker äntligen fått tillbaka dagsljus! Inte bara får man en helt ny energi, men jag kan återigen fota mat hemma utan dagsljuslampa. Den lyckan haha. 

Den här dagen har varit en riktig mitt-emellan-dag. Igår avslutade vi vår kurs med en sista pitch för klassen och imorgon börjar examensarbetena, lite melankoliskt det här ändå. Visst är det spännande att äntligen få ta det så oerhört stora klivet in i arbetslivet, men rädslan att lämna skolans trygga väggar tycks ändå vara mäktigt kännbar. Visserligen har vi två månader kvar till den stora dagen, jag gör som jag gjort under hela kandidatexamen och skjuter upp den rädslan till den dagen.

Kvällens middag från Linas var en ren dröm! Något krånglig men det var det värt, är ni två så är det helt klart ett plus! Egentligen är det inget svårt recept, men det är några steg.

Det är ett recept på en omelett med padron peppers och skogschampinjoner. till det serverades glaserad palsternacka med fikon och en paprikasås. 

INGREDIENSER

Omelett

  • 4 ägg
  • 1/2 ask skogschampinjoner
  • 1/2 påse padron peppers
  • 1/2 gul lök
  • Kryddor: paprikapulver, spiskummin, ingefära, salt och peppar

Glaserad palsternacka

  • ca 4 palsternackor
  • 2-4 fikon
  • 1 msk honung
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 knippe färsk persilja
  • havssalt

Paprikasås

  • 1 dl matyoghurt eller lättkvarg
  • 1/2 paprika
  • 1 tsk honung
  • 1/2-1 tsk harissa

TILLAGNING

Sätt ugnen på 225 grader. Kvarta 300 g palsternacka. Lägg i en liten smord ugnsform och blanda med 2 tsk honung, lite nymalen svartpeppar och salt. Baka högt upp i ugnen 15-20 min.

Vispa ihop 4 ägg, 1/2 tsk salt och lite nymalen svartpeppar i en bunke. Skiva 1/2 ask skogschampinjoner. Grovhacka 1/2 gul lök och 1/2 förp padron peppars. Hetta upp en stekpanna och fräs allt i lite olivolja med 1 vitlöksklyfta (pressad) och kryddor 3-4 min. Blanda ner grönsaksfräset i äggsmeten i bunken – häll tillbaka smeten i stekpannan och laga klart mitt i ugnen 5-6 min, tills den stelnat.

Paprikasås: finhacka 1/2 röd paprika. Blanda paprika, 1 dl matyoghurt, 1/2 tsk honung, 1 krm salt och 1 krm sambal oelek i en skål.

Palternackssallad: finhacka bladen från 3/4 förp bladpersilja. Klyfta 2 fikon. Lägg allt i en skål. Blanda ner palsternackorna, 1 tsk vitvinsvinäger, lite salt och nymalen svartpeppar

Servera tortilla española med persilje- och palsternacksallad och palsternackssallad.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply