Kitchen stories

Protein cheescake med persika och mandelmassa

september 9, 2015

Proteincheescake Aprikospaj med mandelmassa Sockerfri aprikospaj

Okej, här är den. Perfection on a plate. Protein cheescake med vanilj, persika och hemmagjord mandelmassa. Det må vara kak-ätar-förbud för mig under dietens gång, men det hindrar mig inte från att provsmaka mina verk, för det skulle väl vara en skam om jag själv inte vet hur det som läggs upp här smakar ;) Precis.

Receptet improviserades lite under tillagningens gång, och det är precis vid ett sådant här tillfälle beslutet att starta en receptblogg uppkom – hur ska jag annars kunna återskapa det som faktiskt blir bra?! För den här kommer liksom att göras fler gånger, många fler gånger. 

Aprikospaj

Det som fanns kvar av cheescaken, efter att mannen fått fri tillgång till kakan efter middagen igår, paketerades in i folie och delades sedan ut till både syster och vänner längs Björnvägen igår. En av de många fördelar med att bo granne med halva bekantskapskretsen. 

Men till receptet. Det kan se ut som många lager och en del ingredienser, det mesta är återigen sådant som jag brukar använda och därför sådant som finns hemma. Alla lager är lätta att göra så blir inte rädda :)

INGREDIENSER (ca 8-10 bitar)

Bottenlagret 

Mandelmassa

Protein fyllningen

  • 2 persikor
  • 2 ägg
  • 30 g vassle (Vanilj/ vit choklad)
  • 1 dl mini keso
  • 1 dl lätt kvarg
  • 1.5 dl philidelphia light 
  • 1/2 dl sukrilett (eller annan sötning som mäter som socker)
  • 1/2 lime

Persikosylt 

  • 2 persikor
  • 1 dl vatten
  • 1/2 lime
  • 2 msk sukrilett
  • 1 msk honung
  • 1 msk chiafrön

Aprikos proteinpaj Aprikos cheescake Glutenfri paj

TILLAGNING

Vi kör det här receptet i punktform, för enkelhetens skull:

  • Börja med sylten. Dela persikorna i bitar, lägg dem i en kastrull och tillsätt de andra ingredienserna (förutom chiafröna) Koka i ca 30 minuter med lock, rör om och mosa emellanåt.
  • Sätt sedan på ugnen på 200 grader. Blanda under tiden ingredienserna till bottenlagret i en matberedare. Ta fram en springform (standardmått) och smörj den med kokosolja. Tryck ut nötblandningen i botten och grädda i ugnen i 10 minuter.
  • Blanda sedan ingredienserna till mandelmassan i en skål med en sked, ta ut formen ur ugnen och bred över mandelmassan över bottenlagret,
  • Gör sedan fyllningen. Blanda alla ingredienser (förutom persikorna) i en bunke med en stavmixer till en slät smet. Skär upp persikorna i små bitar och blanda ner dem i fyllningen.
  • Häll över fyllningen i formen, sänk ugnen till 170 grader och grädda cheescaken i ca 35-40 minuter.
  • När sylten är klar (vattnet har kokat bort och du har mosat persikorna) så häll ner 1 msk chiafrön. När cheescaken är klar, bred över sylten på toppen och ställ sedan in i kylen över natten.
  • Dagen efter: Ta ut, ät och NJUT! 

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Glutenfria kanelbullar recept | Matkreation.se september 16, 2015 at 3:04 e m

    […] äpplen hade jag hemma också, efter lägenhetsvisning nummer 4 #vågavägrabananerifruktskålen. Persikomarmeladen jag gjorde efter förra visningen blev väldigt god, en sådan kan jag göra med äpplen. Tänkte […]

  • Reply Recept Chokladcheescake med jordgubbar | Matkreation.se april 21, 2016 at 11:45 f m

    […] gjordes utifrån detta recept på cheescake med persika och mandelmassa, men med några få […]

  • Leave a Reply