Kitchen stories

Proteinbars på ärtprotein

juli 22, 2014

mjölk ärtprtoteinVacker mat smakar godare. punkt. Rent spontant skulle jag säga att det är ett påstående som i grunden uttalats av tjej, i arrest my case. En ljudlig suck brukar höras från mannen i hemmet när uppläggningen tar lika lång tid som matlagningen, en ännu större suck hördes när jag glatt visade upp mina fina sugrör med hjärtan på – tydligen var det bara jag som var exalterad över dem. Men jag rättfärdigar mitt något-för-dyra-sugrörsköp med att min mjölk aldrig smakat så gott.

Mitt dagliga proteinintag håller jag högt, proteinsyntesen ska överstiga proteinnedbrytningen. Både vassle och kasein är flitigt återkommande tillskott, inte ersättning – utan tillskott, till en välbalanserad kost. Jag har på senare tid försökt införa fler vegetabiliska och laktosfria alternativ till mjölkprotein, jag tror på en bredd i min kosthållning. Det senaste tillskottet till min proteinsamling är ätproteinet, jaha tänkte jag. Och hur använder man detta? Att dricka det uteslöts direkt, konsistensen är tjock – att baka med går alltid hem. Vilket det, ännu en gång gjorde.

INGREDIENSER (5 bars)

  • 1 burk svarta bönor
  • 1 dl ärtprotein
  • 4 urkärnade dadlar
  • 1 msk smält kokosolja
  • 1 msk agavesirap (jag använde Renée Voltaires raw agave choklad, ni hittar den i välsorterade matbutiker eller här)
  • 3.5 msk sukrin gold (eller annan sötning, exempelvis stevia)
  • 0.5 dl cashewnötsmjölk
  • 2 msk raw kakao
  • 2 tsk kokosmjöl
  • gluten- och sockerfria chokladknappar till topping (köpta här)

TILLAGNING

Börja med att noga skölja de svarta bönorna i ett durkslag, häll sedan i dem i en matberedare. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa tills du får en slät smet. Blöt händerna, ja- smeten kommer att vara kladdig, och forma smeten till 5 bars så gott det går. Strö över de sockerfria chokladknapparna och ställ in dem i kylen, helst över natten. Slicka rent matberedaren. Eller ställ in den i disken, gör som du vill.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Ärtprotein är ett av de vegetabiliska proteinlivsmedlen med högts biologiskt värde och vid framställningen av ärtprotein separeras proteinet från kolhydraterna till ett proteinkoncentrat. Ärtproteinet har precis som ärtor en hög koncentration av vitaminer och mineraler samt ett högt innehåll av den essentiella aminosyran arginin som i kroppen bildar kväveoxid vilket resulterar i ett en ökad blodcirkulation. Ärtproteinet är lättsmällt och skonsamt för magen, det är fritt från både gluten och laktos och tillsatsämnen och passar vegetarianer. 

Jag använde Pulsin´ Ärtprotein, går att köpa här.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply