Kitchen stories

Proteinglass med ugnsbakad banan och kanderade valnötter

maj 28, 2015

proteinglass ugnsbakad banan

Men hur underbart var det inte att vakna upp till något som vi i alla fall skulle kunna säga känns som den somrigaste dagen hittills. Vilket visserligen också innebär att jag legat halvt vaken sedan tidigt på morgonen, då eftersom att våra mörkläggningsgardiner inte helt täcker hela fönstret, i kombination med söderläge. Att släppa in lite solljus i sovrummet kändes just som en bra idé, så det skulle bli enklare att komma upp på mornarna. Men just det dilemmat har jag sällan, jag är glad om jag får sova längre än till 5 på morgonen.

IMG_2937 IMG_2930

IMG_2928 IMG_2929

Denna varma sommardag firas med en Casual thursday outfit, som kan ha tagits något för långt för kontorsmiljön. Men jag tänker då åtminstone njuta av bara ben och sommarvärme. Och mina små kvistar till ben börjar väl äntligen uppvisa lite utveckling vilket glädjer mig, ett par rejäla ben är väl drömmen. Haha enligt mig dåra.

Förra sommaren införskaffade jag en glassmaskin, som jag kunnat glädjas av många gånger. Eller, de gånger som jag 24 timmar innan kommit på att frysa in den där jädrans frysskålen. Men har man nu ingen glassmaskin, så går det lika bra att hälla över smeten i en bunke. Ställa in den i frysen och röra om lite då och då tills du fått önskad konsistens. Eller så köper man sig en maskin en gång för alla, så får den stå där hemma färdig att ta fram när glasssuget slår in (om du dagen innan förutspått att det skulle ske :p) 

Nu hade jag förberett väl och till kvällsmål blev det därför proteinglass med smak av vanilj och banan. Med en ugnsbakad bananhalva och kanderade valnötter. Och lite kakaonibs. För kombinationen banan + choklad + valnötter är liksom bara rätt.

Ytterligare några glassrecept hittar ni även här och här och så har jag även ett recept med Bara bär – utan glassmaskin här.

INGREDIENSER (1 portion)

Banan och vaniljglass

  • 1/2 dl mini mjölk (eller nötmjölk)
  • 1 dl coop lätt kvarg
  • 15 g protein vanilj/vit choklad
  • 1 msk sukrilett
  • 1/2 banan
  • 1 tsk xanthan gum (kan uteslutas men går alltså nu att köpa från Bodystore)
  • vaniljpulver

Tillbehör

  • 1 näve valnötter + 1 msk honung
  • 1/2 banan + 1 msk honung
  • kakaonibs

kanderad valnöt hemmagjord bananglass

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader, varmluft om möjligt. Skär sedan upp bananen på längden – lägg upp ena halvan på en plåt och ringla över lite honung. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter.

Blanda sedan ingredienserna till glassen i en bunke med en stavmixer, sätt på glassmaskinen och häll över smeten. Stek under tiden valnötter med honung på hög värme, lägg över nötterna på en tallrik och låt dem svalna. Hacka sedan upp dem och släng ner dem i glassmaskinen.

Har ni nu ingen glassmaskin, så börja med att göra glassen och lägg in den i frysen – brukar väl ta några timmar för den att stelna där inne. Eller som sagt, köp en glassmaskin ;)

När bananen och glassen är klar, lägg upp på en tallrik och toppa med kakaonibs och mer kanderade valnötter.

Denna kommer att göras fler gånger i sommar. Helt klart!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply