Kitchen stories

Proteinkanel”bulle” med hemmagjord fyllning av äppelmos med kokosmjölk

september 16, 2015

glutenfri Kanelbulle Sockerfri kanelbulle Proteinbulle

Okej, vi skulle kunna diskutera formen på dessa. Jag skulle kunna ignorera det faktum att de är fula som stryk, och snarare hävda att det var det här som eftersträvades. Men det tänker jag inte göra. Jag tänker däremot meddela att de smakar något fantastiskt ljuvligt och att det till och med skulle kunnat vara så att dietbarnet själv inte kunde hålla tassarna borta. Men det tänker jag inte meddela min coach.

Vi hittar visserligen en väldigt fin bulle i högen. Min provbulle.

Jag är en vanemänniska, att äta samma mat flera dagar, veckor, eller månader i sträck är inga problem. Vanligtvis tröttnar jag någon gång, byter maträtt och börjar om processen. På diet är valmöjligheterna färre, men de finns där. Lax, kyckling, köttfärs. Jag själv väljer, men något med begränsningen och vetskapen att jag måste hålla mig till ett schema har gett mig märkliga cravings. Dillen just nu är en våffla, med bacon och honung. Jag såg en bild på instagram och har helt enkelt inte kunnat släppa tanken. Vilket är märkligt, för aldrig tidigare har den kombinationen känts lockande?!

Craving nummer två. Kanelbullar. Eller egentligen kanske bara kanel. Men det är inte så gott rakt upp och ner. Så det fick bli bullform. Eller i detta fall ”bull”form. Matberedaren åkte fram och receptet improviserades allt eftersom. Ett gäng äpplen hade jag hemma också, efter lägenhetsvisning nummer 4 #vågavägrabananerifruktskålen. Persikomarmeladen jag gjorde efter förra visningen blev väldigt god, en sådan kan jag göra med äpplen. Tänkte jag.

Kokta äpplen blir mos inte marmelad. Men äppelmos med kanel är gott, så då blir det säkert gott med kanelbulle. Äpplena kokades i kokosmjölk, främst för att det stod ett glas i kylskåpet. Och lite för att det är kul att prova något nytt. 

Istället för den klassiska smör, socker, kanelfyllningen blev det därför äppelmos med kanel och kokosmjölk. Men det går väl lika bra att fylla med vad man vill. Mandelsmör med sötning och kanel misstänker jag skulle vara en höjdare också. 

Då ser vi till ingredienserna. Inga större konstigheter egentligen. Det som kanske inte alla har är xanthan gum, vilket förmodligen kan ersättas av fiberhusk. Eller köpas hem från nätet. Quinoamjöl är inte svårt att få tag på det heller, men det går även att göra eget genom att rosta vit quinoa i cirka 15 minuter på 170 grader och sedan mixa till ett fint mjöl. Eller så beställer man det härEn bra-att-ha-hemma produkt! 

INGREDIENSER (ca 7-8 bullar)

Bulldegen 

 • 2 dl havregryn
 • 30 g vassle Vanilj (har du kanelbullesmak- good for you, kör på det)
 • 1 dl äggvita
 • 1 ägg
 • 1 dl sukrilett (eller annan sötning som mäter som socker)
 • 3 msk rismjöl
 • 2 msk quinoamjöl
 • 0.5 msk fibersirap
 • 2 tsk kanel
 • 1 tsk xanthan (alt fiberhusk)

Äppelfyllningen 

 • 2 dl kokosmjölk light
 • 2 stora röda äpplen
 • 1 msk agavesirap
 • 3 msk sukrilett
 • 3 tsk kanel
 • 1 krm vaniljpulver
Proteinkaka
TILLAGNING
Börja med att skära upp äpplena i små bitar, lägg i en kastrull och tillsätt de andra ingredienserna. Koka ihop allting under lock och låt sedan puttra i cirka 30 minuter tills det går att mosa äpplena i kastrullen med en gaffel.
Häll under tiden ner havregrynen i en matberedare och mal dem till ett fint mjöl, tillsätt resterande ingredienser och mixa igen tills du fått en smet. Den kan vara något kladdig men det är okej.
Ta fram två bakplåtspapper, smörj dem ordentligt med kokosolja – klicka på smeten på det ena pappret, lägg över det andra smorda pappret och kavla ut degen.
När äpplena gått att mosa och du har ett äppelmos i kastrullen så höj värmen och rör om så allt vatten kokas bort. De ska vara ett tjockt mos kvar, som du sedan låter svalna 5 minuter i kylen och sedan brer ut på bulldegen. Min fina bulle fick jag av att skära en länga ur degen, häll på moset och sedan rulla ihop. De andra bredde jag på moset på hela degen, rullade och sedan skar upp. Men vilket som går bra. Grädda sedan bullarna i 30 minuter på 170 grader. Pudra sedan över sockerfritt florsocker och ät direkt som kvällsmål :D
 *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply