Kitchen stories

Pumpa och grönkålschipssallad med panerad tofu och kokosgrädde

oktober 30, 2014

grönkålssallad grönkålssallad med quinoa glutenfria panerade tofukokos och kesellagräddeIgår kväll blev det dubbelpass, spinningintervaller och därefter ett core, Tjejkväll på SATS med mamma och systrar. Innan jag hittade styrketräningen var jag en trogen anhängare till class-sekten, noga planerade jag in både stepp och cirkelpass.  Den enda bålträningen jag fick ut av detta corepass var från mina asgarv när jag insåg att armar och ben inte synkade det minsta. Inte alls. Med en koordination lika med noll ägnade jag vanligtvis den största delen av passen till att förstå rörelserna, att blanda in vikter och steppbräda mitt i allt detta blev en enda stor röra, minst sagt. Vissa har det, somliga har det inte. Gruppträning passar säkert vissa, all träning är bättre än ingen träning. Och jag har all förståelse för dem som tycker att styrketräning typ-är-världens-tråkigaste-aktivitet.

Styrketräning bygger på progression, att ständigt kunna lyfta tyngre, eller utföra fler repetitioner. Att ständigt sträva efter utveckling. Jag menar inte att man inte kan utvecklas på gruppträningar, missförstå mig rätt men likaså så slog det mig hur svårt det måste vara att förstå sin egna utveckling från pass till pass. Men att jag hade väldigt kul kan jag inte förneka, inte för att andra skrattade med mig – utan snarare åt mig. Note to self, stanna i gymmet där du hör hemma. Men det här med spinning ger jag två tummar upp, konditionsträning när den är som bäst.

När jag kom hem lagades det en efterlängtad middag. Pumpa, pumpa och åter pumpa – och grönkål på det, denna gång i form av grönkålschips. Med panerad tofu, och kokosgrädde. Vegetarisk afton, som gärna får göra ett återbesök. Till och med den köttätande mannen tog påtår på tofun som han prompt skulle byta ut mot kyckling på sin egna tallrik.

INGREDIENSER (2 portioner)

Pumpa och grönkålschipssallad

 • 1 liten butternut squash
 • färsk grönkål skuren i bitar
 • kokosolja
 • paprikapulver
 • gurkmeja
 • torkad ingefära (finns i kryddhyllan)
 • havssalt
 • 2 dl vit ekologisk quinoa (jag använder Kung Markattas)
 • 1/2 msk Renée Voltaire buljong orginal 

Panerad tofu

Kokosgrädde

 • 1 burk fullfet kokosmjölk
 • 1/2 dl lätt kesella
 • havssalt

höstmiddag pumpasallad pumpa och grönkålssallad kokosgräddeTILLAGNING

Börja med att slå på ugnen på 200 grader. Skär sedan upp pumpan i bitar och lägg upp dem på en ugnsplåt, krydda med paprikapulver, gurkmeja, havssalt och ingefära och ringla över lite olivolja, ställ in dem i ugnen i ca 30-40 minuter. Ta under tiden fram en bunke och häll ner önskad mängd grönkål, klicka i en matsked kokosolja och havssalt och massera in fettet i grönkålen – lägg upp allt på ytterligare en ugnsform och när pumpan har ca 5 minuter kvar så ställ in grönkålen tills de blir krispiga.

Koka under tiden 2 dl quinoa med 4 dl vatten och lantbuljong, när allt vatten har kokat bort så ställ in quinoan i kylen så den svalnar.

Medan pumpan är i ugnen kan du panera och steka tofun, häll av allt vatten och skär upp tofun i relativt stora bitar. Ta sedan fram 2 tallrikar, på den ena kan du hälla upp majsmjöl och krydda med havssalt och hej bombay buljong – och på den andra knäcker du ett ägg och vispar ihop detta med salt och paprikapulver. Ta fram en stekpanna och värm upp med kokosolja. Ta sedan en tofubit, rulla i äggsmeten och sedan i majsmjölet tills den är helt täckt och lägg den sedan i pannan – upprepa med all tofu. Stek först på relativt högvärme så du får en krispig yta och sänk sedan till medel temperatur.

När pumpan, grönkålen och tofun börjar bli klara så ta fram en bunke – häll i den feta delen från kokosmjölken och vispa med en elvisp, tillsätt kesella och havssalt och vispa lite mer.

Blanda sedan pumpa, grönkålschips, quinoa och lite pumpakärnor om du har till en sallad. Servera med tofun och kokosgrädde – ringla över lite honung på tofun så blir det extra gott!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Recept friterad tofu | Matkreation april 23, 2017 at 8:26 e m

  […]  Innan jag checkar ut för kvällen ska ni få recept på världens snabbaste friterade tofu. Jag har ett sedan tidigare med panerad tofu och kokosgrädde och det ni hittar ni här. […]

 • Leave a Reply