Kitchen stories

Pumpaburgare med sötpotatispommes och grillad vårlök

juni 24, 2015

glutenfri hamburgare sötpotatispommes hamburgare

Godmorgon hösten. Helt fantastiskt vilket väder detta land bjudit på, not so impressive. Efter fem dagar hemma är jag nu tillbaka på kontoret. Det blev långledigt för mig helt enkelt. Luddes sista dag blev en bra dag, med go-mat redan till frukost, efterföljt av godis, promenader och egentid under sängen. Jag fick välbehövligt sällskap av min fina vän som själv har djur. Har du inte det, kan du inte heller förstå sorgen att förlora ett.

Kvällen spenderades sedan hos mamma och pappa med ett glas rosé. Pappa och bilen lämnar idag Sverige, med avgång mot Frankrike. Tillsammans med mina nyinköpta hantlar. Så då var träningssituationen löst inför semestern. Hantlar, gummiband och yogamatta. All is good.

När mannen, som under sommaren jobbar sent, sedan kom hem drog vi igång säsongsavslutningen av Pluras kök Istanbul. Fint inspelat av TiVo, för några månader sedan. Hysteriskt roligt var det i alla fall, och alkoholsuget har aldrig varit så stort som när man bänkar sig framför Pluras kök.

Men tillbaka till middagen. Pumpaburgare. När maten ska gå snabbtFör det hela är ganska okomplicerat.

En spinn på ytterligare ett recept, på just pumpaburgare, som jag gjort tidigare- Pumpaburgare med mangosalsa. Båda två väldigt goda.

ugnsbakad butternut ugnsbakad pumpa

För när orken inte infinner sig helt, för att spendera en helkväll i köket blir det oftast ugnsbakat. Skiva upp, olja in och skjutsa in i ugnen. Relativt billigt är det hela också, framförallt om du hittar nötfärsen på extrapris som jag gjorde. Nyttja extrapriserna och framförallt – försök planera middagen runt en proteinkälla på extrapris. 

Istället för bröd använde jag butternut squash. Den större delen av pumpan innehåller kärnhuset som givetvis ska gröpas ur, vilket innebär att den delen som går att ersätta brödet med – är den smalare delen av pumpan. Jag valde en väldigt liten pumpa denna gång- vilket gav mig väldigt små ”bröd”. Istället skivade jag upp pumpan, gröpte ur kärnorna och täppte sedan igen hålen med pumpaskivor från den kärnfria delen. Inte i närheten av så komplicerat som det hela faktiskt låter :p Köp annars en större pumpa, som ger bredare skivor. Ditt val.

INGREDIENSER (2 portioner)

Pumpaburgare (4 st hamburgare)

  • 1 liten butternut squash pumpa
  • 500 g nötfärs (eller mer och tillaga fler köttfärsbiffar för kommande dagar)
  • finriven parmesan
  • kryddor till köttet (Hej bombay buljong, tandoorikrydda, cayennepeppar, salt och peppar)

Tillbehör

  • ett knippe salladslök
  • en stor sötpotatis
  • 1 avokado + saften från 1/2 citron + örtsalt

pumpaburgare laktosfri hamburgare

TILLAGNING 

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Skiva upp pumpan, ta bort kärnorna från de bitar med kärnhus – fyll igen ”hålet” med en mindre pumpabit. Skär upp 8 skivor, vilket blir 4 burgare.

Lägg upp skivorna på en plåt, olja, salta och toppa med finriven parmesan.

Skär sedan upp sötpotatisen och ta bort bladen från salladslöken, lägg upp dem på plåten och olja och salta igen. Ställ in i ugnen i ca 35-40 minuter. Håll koll på plåten.

När rotfrukterna börjar bli klara, blanda kryddor och nötfärs och forma till biffar. Stek dem i kokosolja. Mosa sedan avokadon med citron och örtsalt och när allt är klart är det bara att montera ihop burgarna och servera.

Ett väldans gott, glutenfritt alternativ till hamburgare :)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply