Health stories

Restaurang Smak

januari 11, 2016

Varsågod, här kommer måndagens bildbomb från helgen som varit haha. Men den har innehållit så mycket fint, mestadels mat då, vilket i och för sig är höjden av finhet men även en fantastiskt kväll med min syster och en hel del vin då såklart. 

Någon gång i December när det var dags att påbörja tankarna på julklappar, typ den 22 eller så, slog jag en pling till min syster och pitchade samma julklappsupplägg som jag och mannen min har. Vi köper inga presenter till varandra, istället går vi ut och äter middag. En kvalitativ sällskapskväll. Sagt och gjort och vi beslutade att ta ut den där middagskvällen redan nu, så att den faktiskt blir av. 

Och valet föll snabbt på Smak. 

Ecologica

Kvällen började hemma hos min syster med en flaska vin, inte ett glas, en flaska. This is how we roll.

I vanlig ordning hade vi båda rekat menyn långt innan. För att undvika beslutsångest för min syster dåra och för min del, ja mest för eliminera någon som helst överraskning och istället veta vad jag bör ställa in mig på.

Så över en flaska vin diskuterade vi samtliga sju rätter vi valt från menyn och laddade för den matorgie som vi var på väg till :p

Olivia Smak Cava Smak

Kvällen inleddes med ett varsitt glas Cava och sedan började vi med omsorg att pricka för rätterna vi valt.

Första rätten var given; Citron. ”Rawfood” pilgrimsmussla, gurka, aska 

Citron pilgrimsmussla

Finns det pilgrimsmussla på menyn. Då tar man det.

Rätt nummer två, blev för min del NORI. ”Crudite” rättika, sjögräs, ostron. Framförallt var det kombinationen Nori/ostron som lockade.

Nori Ostron

Och det som kom ut var Norisallad med Ostrondressing (??) Typ. Men gott var det!

Sedan var det dags för rätt nummer 3.

SESAM ”Mille Feuille” krabba, rättika, chili

Kvällens absoluta favorit, här hade dom fått till det big time. Krabbröra inlindad i rättika med någon sås.

Uppenbarligen gör mina förklaringar här inte riktigt rätterna rättvisa, men jag var dessvärre upptagen med att dricka Cava medan förklaringarna om vad som låg på tallriken kom.

Sesam krabba

Nästa rätt; galet god den med.

PEPPARROT ”Pelle Jansson” oxrygg, löjrom, krasse

Pepparrot Wagyu

Trots valet av sju rätter insåg vi även här någonstans att matvraken som vi är, skulle vi behöva något tilltugg mellan rätterna. Och här beställde vi även in en stor skål med rökta mandlar som vi kunde tugga på mellan varven.

Rökta mandlarKantareller

Här kom även rätt nummer 5 in; GRAN ”Veloute” piggvar, kantarell (ammen så himla GOD!)

Och sorgset började vi inse att middagen snart börja komma till ett slut, men ännu återstod 2 rätter.

Koriander bläckfiskLakrtis mousse

KORIANDER ”Green Egg” svensk bläckfisk, mojo cilantro. Kvällens sista salta mål, innan vi övergick till dessert, och förmodligen den vi sett fram emot mest. Bläckfisk är svårslaget, dessvärre så hände det inte särskilt mycket i just denna rätt, jämfört med de andra smakresorna så vi båda två kom snabbt fram till att; Nej, denna rätt hamnade längst ner på listan. Även om jag förmodligen skulle tagit den även nästa gång på Smak, för finns det bläckfisk – då tar jag bläckfisk. Punkt. 

Sedan var det dags för dessert och även här var det ganska solklart vilken jag skulle ta. LAKRITS ”Mousse” choklad, hallon. Lakrits är som bläckfisk. Finns det, blir det det.

Efter maten var det bara att ta av mig midjeskärpet som inte längre gick att knäppa och sedan rullade vi vidare mot Niklas på ett glas vin, där vi båda insåg att vi förmodligen inte skulle lyckas få i oss en droppe till och runt 1 avslutade vi kvällen med en Uber hem. En alldeles fantastisk kväll som nu har fått sätta ribban för kommande julklappsmiddagar.  

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Helena januari 12, 2016 at 2:15 e m

    Åh, ser alldeles underbart ut!

    • Reply matkreation.se januari 13, 2016 at 11:19 f m

      Haha tack du, det var det verkligen :D

    Leave a Reply