Kitchen stories

Rostbiff med ugnsrostad rödbetssallad

mars 24, 2015

rödbetssallad ugnsbakad rödbetssallad rostbiff

Gårdagens middag blev allt annat än lyckat, för ja – det händer även mig ;p Det är alltså inte det som jag ger er recept på idag. För att förtydliga det. Gårdagens middag skulle bli färsk torsk (färsk? Alltså inte fryst…) med kokt potatis och grönsaker. Jag kan i efterhand se ungefär 5 faktorer som alla bidrog till den totalt värdelösa maten. Men främst berodde det nog på att torsken köptes i lördags och har liksom legat bortglömd sedan dess och i kombination av total utmattning efter att ha tillagat 9 matlådor sekunderna innan så fanns det liksom ingen kärlek i matlagningen hehe. Jag stekte den något för gamla torsken i citron, annars ångkokar jag den alltid – sedan öste jag på med krossade tomater för att dölja fisklukten och sedan ballade jag ur totalt med kryddor.

Det är det här med vit fisk. Och att tillaga det själv. Det fungerar inte riktigt för mig, missförstå mig rätt – fisk är alltid mitt förhandsval när jag går på restaurang men det här med att tillaga det själv. Nja. Jag vill inte ens veta hur det kommer gå på dieten när det sedan står torsk på menyn 3 gånger om dagen.

Egentligen så är min poäng att ska du äta fisk – framförallt vit fisk – för ja, lax blir liksom nästan alltid bra, så köp den färsk från fiskdisken och tillaga den samma dag. ÅNGKOKT. Visserligen är det en smak- och prisfråga. Men enligt mig får den gärna kosta något mer, för det blir liksom väldigt mycket dyrare när den, som igår, åkte rakt ner i sopporna.

Ett annat tips från coachen (;p) är att inte alltid krångla till det. Keep it simple, keep it clean. I lördagskväll bestämde vi att mysa till det lite extra, det var trots allt säsongsstart för Gladiatorerna. Vanligtvis innebär helgmat en hälsosam variation av pizza, hamburgare eller tacos. Sådan där plockmat som tar tid att förbereda. Men denna gång hade en påse rödbetor befunnit sig i kylen några dagar för länge och för att inte riskera en torsk-situation fick det liksom bli ett givet tillbehör till middagen. Och väldigt gott blev det, ugnsrostade rödbetor med ångkokta snowpeas och kokt röd quinoa.

Så vill du inte spåra ur med middagen, satsa på en roligare variant av sallad. Its sometimes the small things vet ni. Den här gången serverad med två feta skivor stekt rostbiff. Och bea till mannen.

INGREDIENSER

Rödbetssallad

  • 1 påse rödbetor
  • 150 g snow peas (de tjockare bönorna, inte de platta)
  • 1 dl röd quinoa
  • 1/2 msk Hey Bombay! Buljong Renée Voltaire
  • bladspenat
  • 1 msk kokosolja

ångkoka stekt rostbiff

TILLAGNING

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela sedan rödbetorna på mitten, vi vill ha stora bitar. Lägg upp rödbetorna på en plåt och häll över smält kokosolja och havssalt. Låt rödbetorna rostas i ugnen i upp till en timme, de blir liksom väldigt mycket godare om de får vara inne så länge.

När rödbetorna är klara, ta ut dem och låt dem svalna. Koka upp quinoa med buljong och ångkoka under tiden bönorna på ett durkslag över kastrullen. Två flugor i en smäll ;p

Blanda sedan bönorna, bladspenaten, quinoan och rödbetorna. Servera med en god kött, eller kycklingbit. Enjoy!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply