Kitchen stories

Rotfruktschips

maj 8, 2015

rotfruktschips hälsosamma chips

Jammen det var väl klart att resterande av alla Stockholms bor också skulle se Maggan igår så det blev visst ingenting med det. Redan klockan fem, dvs 3 timmar innan Veronica Maggio skulle spela, promenerade vi ut till Djurgården. Jag, min vän och en miljon andra människor dåra. Väl framme upptäckte vi att kön var lång, väldigt lång, men det var väl bara att pallra oss längst bak och inta en plats. Så vi går och vi går och kommer tillslut längst bak i ledet, trodde vi, tills vakten liksom meddelade att ”Hörnni, kön börjar där inne” och pekar inåt buskaget, jaha – okej, det var en snirkelkö. En sådan som är betydligt mycket längre än man trodde vid första anblick. Jaja, nä. Vi går och äter middag och dricker vin istället.

 Så Fridays i Kungsträdgården fick det bli och vilken fantastiskt underbar kväll det blev. Antagligen mycket bättre än att stå och trängas på Grönan. Maggan får fortsätta gå på repeat på min Spotify istället.

Jag tog mig häromdagen en titt i vårat kylskåp och såg att vi fortfarande hade både palsternacka och rödbetor kvar, och förmodligen har de legat där något för länge. För det här är vanligtvis problemet när man ska laga rotfrukter i ugn. Påsarna man måste köpa är väldigt stora, vilket också innebär mycket skalande vilket i sin tur innebär att jag vanligtvis tröttnar mitt i och tänker att resten tillagar jag en annan kväll. Och det gör jag ju inte alltid i tid innan de blivit dåliga. Nu såg jag att just detta var precis vad som var på väg att ske men inte ville jag äta rotfrukter just den kvällen heller. Men tillagas behövde de göras i vilket fall. Så det fick bli chips. Hemmagjorda rotfruktschips. Och efter att ha gjort dessa kan jag konstatera att jag framöver inte kommer köpa de påsförpackade, svindyra, rotfruktschipsen. Nästan så att det här var för lätt för att kallas recept. Men here it goes, för bättre fredagssnack än det här hittar du inte ;)

INGREDIENSER

  • palsternacka (så många du vill ha)
  • rödbetor (även här, så många du vill ha)
  • olivolja
  • havssalt

nyttiga chipspalsternackschips

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 150 grader, jag använde funktionen med en fläkt och över- och undervärme. Just den här funktionen ”torkar ut” maten lite bättre. Så justera tillagningstiden om de inte ser klara ut.

Skala både palsternacka och rödbetor och skär sedan upp dem i tunna skivor – jag använde en mandolin hej bästa köpet någonsin. Lägg sedan upp ett bakplåtspapper och sprid ut palsternackan, toppa med olivolja och havssalt och ställ in plåten i ugnen i 20 minuter.

Jag ställde in plåtarna i omgångar så att de torkade ut jämt. När palsternackan är klar, ta ut plåten och ställ sedan in en plåt med rödbetorna toppad med olja och salt och låt dem vara inne i 35 minuter.

Låt dem svalna ordentligt så blir de krispiga. Perfekt litet tilltugg ;D

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply