Kitchen stories

Saffrans proteingifflar med daddelfyllning

maj 13, 2015

saffransgifflar proteingifflar

Morgonen började hos Naprapat Calle på M3 gym ute på Lidingö. Nu vill jag inte vara den som är den, men satan vad smärtsamt det är. Nu talar vi alltså om en sådan där smärta som letar sig ner i maggropen och verkligen gör ont. Men på samma gång finns det något tillfredsställande med den där smärtan trots allt, skillnaden i mina axlar är enorm sedan jag började hos Calle och det är till och med så att jag kan andas utan att behöva ta sats innan. Befrielse. 

Hur som haver. Någon gång i vintras gav jag mig på det här med saffransgifflar och givetvis skrev jag inte ner receptet, när de sedan gjorde succé hemma bannade jag mig över det där misstaget resten av kvällen. Och av någon anledning har jag liksom inte gett mig på att försöka återskapa de där ljuvliga små bullarna, förrän igår kväll. Under min kvällspromenad igår stannade jag till på Coop nere i Lidingö Centrum, butiken där man ibland kan hitta de där roliga produkterna. Om man letar. Vilket jag inte orkade, men bovetemjöl fick jag med mig hem. Något som jag, förvånansvärt, inte bakat med tidigare av oklar anledning.

Så av den naturliga anledningen att jag uppenbarligen inte hade bovetemjöl hemma vid det tidigare försöket så blev de liksom inte exakt likadana. Men även dessa fick toppenbetyg hemma och efter att jag nämnt att mannen fick smaka så möttes jag senare på kvällen av en tom tallrik.

Näringsvärdet är helt klart godkänt för ett kvällsmål med 383 kcal för hela satsen, utan daddelkrämen, med 43 g kolhydrater 43 g protein och bara 4 g fett. Och snabbt gick dem att slänga ihop. Och goda var de- ja, dessa kommer att göras igen helt enkelt.

I det här receptet använde jag Xanthan gum, som jag införskaffade på Ecoist här i Stockholm men jag vet att det är klurigt att få tag på men jag hittade det som jag använder även på den här sidan. Mitt tips är faktiskt att införskaffa just Xanthan gum, som är guld värt i glutenfri bakning då det binder degen på ett liknande sett som gluten. Det skulle kanske gå att ersätta med fiberhusk men fungerar absolut inte lika bra.

INGREDIENSER (5-6 gifflar)

Proteinsmet

  • 1 skopa (30 g) Vanilj/ vit choklad vassle (eller något med vaniljsmak)
  • 1/2 dl bovetemjöl
  • 1 dl äggvita (3 äggvitor)
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 msk sukrilett (eller annan sötning)
  • 1/2 paket saffran
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk xanthan gum
  • vaniljpulver

Daddelfyllning

glutenfria gifflar sockerfria gifflar

 

TILLAGNING

Börja med att kärna ur dadlarna och lägg dem i ett glas med vatten. Sätt sedan på ugnen på 170 grader.

Blanda ner samtliga ingredienser för giffeldegen i en bunke och rör om med en gaffel tills det är helt utblandat, smeten påminner om en lussebullsdeg (och smakar som det med!). Ta sedan fram två bakplåtspapper och smörj dem båda med kokosolja, häll över degen mellan papprena och kavla ut den försiktigt – inte för tunt.

Lyft sedan av de översta pappret, smeten kan fastna något så jag petade samtidigt av degen med en gaffel medan jag drog försiktigt.

Ställ in degen i ugnen i 15 minuter. Häll under tiden av vattnet från dadlarna, mosa dem med en gaffel och tillsätt sedan steviadroppar, kokosolja och vatten och mosa ihop allting till en smet.

När degen är färdiggräddad, smeta över daddelkrämen och rulla ihop den. Skär sedan upp dina gifflar och VOILÁ. Perfektion :D

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply