Kitchen stories

Saffranskaka med vit choklad

november 13, 2014

saffrans kladdkaka saffran Processed with MoldivTre benpass igår. Tre. I say no more, mina ögon på den – ack för hemska bilden – talar sitt tydliga språk. Tungt. På styrkepasset stod rumpa & plyo. Plyometrisk träning – vilket är övningar utförda i syfte att skapa mycket kraft snabbt. Explosivitet. Många supersetts varvat med plyo, hej mjölksyra. På kvällen var det sedan spinning i intervallform, hej mjölksyra. Efter det avslutade jag med marklyft och frivändningar. Hej döden.

Tre benpass på en dag, optimalt? Nej. Utmanande och förbannat skoj? Svar ja, så så här kommer onsdagarna framöver att se ut, vilket givetvis resulterar i vilodag på torsdagar. 45 minuters lunchpromenad är vad som ska betas av, och så var det med det. Min kropp har alltmer börjat vänja sig vid den stora mängden mat jag faktiskt äter, och den tackar mig gladeligen för det. Energin är bättre än bäst och träningspassen är, bortsett från nära döden upplevelser, smooth sailing. Att massproducera matlådor börjar till och med sitta, övning ger färdighet. När jag ändå stod där i köket och tillagade kyckling, sötpotatis och rotfrukter i överflöd så kunde jag lika gärna slänga ihop två saffrans kakor, det är väl trots allt jul snart. Ps. Jag noterade att jag pratade mer om julen i augusti än nu när det faktiskt närmar sig. Att leva i nuet var det ja.

INGREDIENSER (2 små kakor eller 1 större)

 • 2 dl havregryn
 • 1.3 skopa vanilj vassle (jag använde detta)
 • 1.4 dl Go green cashewnötsmjölk
 • 3 msk Önos Låg kalori äppelmos
 • 3 msk sukrilett 
 • 2 äggvitor
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 påse saffran
 • några rutor Cavalier sockerfri vit choklad

saffranskaka saffranskakor

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 170 grader. Blanda därefter samtliga ingredienser i en bunke och mixa med en stavmixer till en slät smet. Ta därefter fram en ugnsform, jag använde två små springformar med en diameter på 10 cm, smörj kanterna och botten med kokosolja och häll sedan i smeten. Ställ in i ugnen och grädda i 16 minuter.

Använder du en större form så kommer gräddtiden att vara längre, men känn på den – den ska vara fast men inte hård. Ta hellre ut kakan lite för ogräddad än för torr, den kommer att dra till sig när den svalnar. Toppa sedan med finriven sockerfri choklad så fort kakan kommer ut ur ugnen. Ett fint litet mellanmål!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Ola november 13, 2014 at 10:19 e m

  OMG!!! Älskar saffran!! Ska så testa detta imorgon! En liten fråga: när du skriver 1,3 skopa vaniljprotein – hur mycket är en skopa? :*

  • Reply matkreation.se november 14, 2014 at 10:13 f m

   Haha vem gör inte det?! En skopa väger 30 gram så ca 40 gram protein – men ta hellre liiite för lite än för mycket – den ska inte bli torr ;p

  Leave a Reply