Kitchen stories

Saffransrisotto och praktik på Number10

februari 22, 2017

PR-klassen har nu sprungit iväg på praktik under 4 veckor. Lite som att skolan låter oss prova våra vingar, men låter oss sedan återvända – för vi är inte riktigt redo att flyga än!

Jag känner mig för första gången sedan augusti som en människa med ett liv, i alla fall ett utanför skolan. Skolan är underbart fantastiskt stimulerande på alla sätt och vis och fick jag välja hade jag egentligen helst bara stannat där de kommande åren, men en får knappast tid för mycket annat – än att vara just där. 

Igårkväll kom jag till och med hem och hann både tvätta mitt hår och göra matlådor och ikväll väntar mysmiddag med mina härliga preggo-vänner ;) Jag har min praktik på en relativt nystartad byrån, Number10. Här stormtrivs jag, äntligen har jag hittat rätt i den stora karriärsdjungeln.

I helgen lagade jag och mina underbara klasskompisar hemmagjorda Pokébowls som vi fått total-dille på. Under middagen firade vi våra bedrifter i skolan med många glas bubbel och hamnade sedan på en karaokebar där vi sjöng högt och tondövt. Men så kul vi hade! 

Och äntligen kommer jag ha mer tid för att blogga! Jag visste att bloggen skulle bli lidande det här året, men så får det vara. Jag skriver och fotar för jag tycker det är kul och så vill jag låta det förbli så håll ut, det kommer bli mer inlägg sen när jag får tillbaka min tid :)

Men, nu ska ni få receptet på saffransrisotto!

Det här må låta lite som en märklig blandning av ingredienser men de fungerade utmärkt ihop. Det är alltså Saffransrisotto med chorizo, paprika och persiljeyoghurt.

INGREDIENSER (2 portioner)

Risotto

 • ½ förpackning risottoris
 • 4 dl vatten
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • 1/2 flaska vitt matlagningsvin
 • 1/2 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 påse saffran

Tillbehör i risotto

 • ca 200 g chorizo
 • 1 röd paprika
 • 1 tomat
 • 1/2 rödlök
 • 2 vitlöksklyftor

Persiljeyoghurt

 •  1/2 knippe bladpersilja
 • skal från 1 citron
 • 1 dl lättkvarg
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 nypa havssalt

 

Risotto: Koka upp 4 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong och 1/2 flaska vitt matlagningsvin i en kastrull. Dra från värmen.

Finhacka 1/2 gul lök och 1 vitlöksklyfta och fräs 1/2 förp risottoris och 1 krm torkad timjan i olivolja i en rymlig stekgryta.

Tillsätt lite buljong i taget till riset (ca 1 dl åt gången). När det kokat in, tillsätt mer buljong och fortsätt så tills all buljong är slut eller riset känns mjukt. Blanda ner saffranen och rör då och då.

Persiljeyoghurt: grovhacka 1/2 knippe bladpersilja (även stjälkarna). Lägg i en mixerbunke tillsammans med finrivet skal från 1 citron, 1 dl lättkvarg, 1 vitlöksklyfta (pressad) och 1 krm salt. Mixa med stavmixer.Tillbehör till risotto: Klyfta 1/2 rödlök. Skär 1 röd paprika och 1 tomat i mindre bitar. Skär ca 200 g chorizo i mindre bitar. Stek chorizo och 2 vitlöksklyftor (pressade) i lite olja i den använda stekpanna, 4-5 min. 

Tillsätt paprika, tomat och rödlök. Krydda med 1 tsk paprikapulver, 1 krm cayennepeppar och 1 krm salt. Stek i ytterligare 1-2 min.

Blanda saffranskokt risotto med chorizofräs. Servera persiljeyoghurt.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Amanda februari 24, 2017 at 10:57 f m

  Hej! Jättebra blogg, hittade dig nyligen och har läst genom flera sidor redan! Har en fråga; jag ska söka in till Berghs nu i år och är så intresserad av att läsa PR. Har du möjlighet och tid att ge lite feedback på mina idéer kanske?
  Ha det bra!

  • Reply matkreation.se februari 24, 2017 at 10:59 f m

   Hej Amanda. Tack och självklart! Släng iväg ett mejl med det du skrivit hittills och eventuella frågor till filippa.lundqvist@student.berghs.se så hjälper jag dig gärna :)

  Leave a Reply