Health stories

Sashimikväll och kolhydraternas vara eller icke vara

oktober 8, 2014

Processed with Moldiv Processed with MoldivGårdagen spenderades på ett sådant där sätt som fler tisdagar borde spenderas på. Med familj och god mat. Och ett glas vin. Födelsedagsmiddag för lillasyster, som inte längre är så liten. 13 år. Nu börjas det. Sushi för de flesta, sashimi för mig. Och algsallad, det finns väl inget godare. I morse påbörjade jag min nyinskaffade bok, Näringslära för personliga tränare och kostrådgivare av Anki Sundin. Det här med att jobba heltid och plugga deltid ger inte mycket tid över för mysläsning, men någon timme i veckan ska jag banne mig avsätta för kvalitativ egentid. Personligen finner jag vanligtvis att diskussioner kring kost faller i antingen den ena eller i den andra riktningen. För eller emot fett. För eller emot kolhydrater. Jag själv ligger relativt högt i kolhydrat och proteinintag, vilket resulterar i att jag drar ner på mitt fettintag. Och med det sagt. Ja, jag väljer mina kolhydrater med omsorg. Och Ja, jag äter inte gluten och nej, vanligtvis inte snabba kolhydrater heller, men likaså – jag ligger högt i kvalitativa kolhydrater. Kolhydrater lagras som glykogen i musklerna samt i levern, detta används sedan som bränsle vid muskelkontraktion. Mängden glykogen som finns att tillgå under träningspasset är därmed avgörande för prestationen. Likaså så binder 1 g muskelglykogen ca 2.7 g vätska, en större glykogeninlagring innebär därmed en större vattenmängd i muskelcellen vilket i sin tur resulterar i en positiv proteinomsättning.

Oavsett hur man väljer att lägga upp sin kost så är det viktiga att man hittar det som passar en själv. Vad du mår bra av. För i slutändan handlar det om att långsiktigt göra de där valen, vardagsvalen till ett hälsosammare mående. Varje dag. Inte idag. V-a-r-j-e dag. Och givetvis unna dig en chokladbit eller två. När du känner för det.  Precis som jag skrev på Instagram.

Its really quite simple, wake up – kick ass- repeat. Every damn day. 

Processed with Moldiv

Imorgon återkommer jag med middagsrecept, vad som ska lagas återstår ännu att se. Men något gott blir det allt.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply