Kitchen stories

Snabb nudelsallad med lax

juni 29, 2016

I söndags efter midsommarhelgen skippade vi vår sedvanliga söndagsmiddag och stannade istället hemma då ingen var särskilt sugen på att varken hosta någon middag eller gå bort på en sådan. Fortfarande ganska slitna efter midsommar bestämde vi istället för att laga något som gick hyfsat fort ändå – och som enligt mitt krav skulle innehålla sesamolja haha.

sparrissallad Laxsallad

Mannen som i helgen beger sig mot Kroatien för en vecka i badshorts efterfrågade samtidigt något ”lätt och nyttigt” haha… Och jag var sugen på både lax och Thailsallad så jag slängde ihop en kombination av de två med det som fanns hemma i kylskåpet. Minus laxen då, för den traskade jag iväg och köpte.

Jag hade i sparris och broccoli som hade stekts mjuka i kokosmjölk (och det blev supergott!) men jag hade gärna haft i både papaya och sockerärtor men de båda var så fruktansvärt dyra – men är även varor som emellanåt hamnar på extrapris så då blir det Thaisallad igen ;)

thaisallad recept

Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Igår efter middagen packade jag och Hanna ner vårat pick och pack och gick och satte oss på klipporna bakom våra hus, jag konstaterade där någonstans att jag förmodligen aldrig kommer flytta från detta område. Hela sträckan bakom husen är praktiskt taget klippor längst vattnet med både de perfekta grill- som sol- som vinplatserna. (Och ja, nagellacket eller snarare det som fanns kvar av det togs bort imorse. Så fult…)

Nu ska jag, mamma och min syrra äta middag på Tbar innan vi beger oss till Skansen för att se Winnerbäck, lite sommarkänslor har jag nog ändå alltså ;)

nudelsallad

Nu gjorde jag salladen lite på måfå men ska nog minnas receptet ändå.

INGREDIENSER (2 portioner)

  • ca 400 g lax + 4 msk teriyakimarinad + garlic & peppar krydda
  • 1 broccolihuvud
  • 1 knippe sparris
  • 1/2 dl kokosmjölk light
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk sesamolja
  • kokosolja att steka i
  • glasnudlar

Sås till salladen (hahahha kommer faan inte på namnet på vad det heter….)

  • 1 msk sesamolja
  • 1/2 msk soja
  • 1/2 chili
  • 2 tsk sötning
  • 1 lime (skal + saft)
  • havssalt

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Lägg upp laxen på folie, krydda ordentligt och häll sedan över teryakimarinaden och vik ihop foliepaketet. Ställ in laxen i ugnen i ca 20-25 min (beroende på ugn)

Blanda sedan såsen (??) i ett glas. Finriv limeskalet, hacka chilin, pressa i saften och häll i resterande ingredienser och ställ åt sidan.

Skär upp sparris och broccoli och stek dem i kokosolja och sesamolja, pressa över 2 vitlöksklyftor och häll över kokosmjölken – stek dem tills allt blivit mjukt. Blötlägg nudlarna några minuter i varmt vatten (jag kokar alltid upp det) och häll sedan över nudlarna i stekpannan och blanda. Häll upp på ett fat och häll sedan över såsen och rör om – toppa med laxen och njut ;)

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply anna juni 29, 2016 at 7:36 e m

    Förlåt, men 100 g lax per portion?! Det är ju knappt en förrätt….?

    • Reply matkreation.se juni 29, 2016 at 7:52 e m

      Haha Nää Gud nej. 100 g skulle jag svälta ihjäl på! Bra att du sa till ;) Det ska vara 200 g per person så ändrade- det är vad vi äter om det serveras grönsaker och nudlar till :)

    Leave a Reply