Kitchen stories

Sockefria kärleksmums

oktober 24, 2014

kärleksmumsglutenfri kärleksmums sockerfri kärleksmumsJösses alltså, här fick jag till det. Gudomligt goda. Härom kvällen satt jag och min pojkvän och pratade, plötsligt slänger jag ur mig att jag var chokladsugen. Ärligt talat visste jag inte att jag var det, förrän det slank ur mig. Och kärleksmums var det jag ville ha. Det svåra med glutenfri bakning är att få den luftig, utan gluten har bakverk en tendens att bli tunga. Det fina med kärleksmums är den luftiga konsistensen med den ack så härliga chokladglasyren. Svårt detta. Men jag måste erkänna att resultatet blev fin fint. Varsegod; Helgmys deluxe.

INGREDIENSER

Kakan 

  • 2 ägg
  • 1 dl sukrilett (går att köpa här)
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl havregryn
  • 1/2 kokosmjöl
  • 1.5 dl cashewnötsmjölk
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver

Choklad icing

  • 1 dl sukrilett Flormelis (sockerfri florsocker, går att köpa här)
  • 3 msk philidephiaost 3%
  • 2 msk kakao
  • 2 msk kokosolja (halv smält, micra i ca 10 sekunder)
  • 2 msk cashewnötsmjölk

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 170 grader. Vispa sedan ägg och sukrilett poröst med en elvisp. Mal 1.5 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare och tillsätt det i äggvispet, tillsätt resterande ingredienser och mixa allting med elvispen till en slät smet. Häll sedan över smeten i en djup bakform, jag använde en brödform som jag delade av i mitten med folie (note to self: köp en mindre bakform) och ställ in den i ugnen, grädda i 35 minuter. Givetvis beror gräddtiden på formstorleken, men känn på den – den ska vara något kladdig för den sätter sig när den svalnat.

Blanda under tiden ingredienserna för icingen i bunke med en sked, ta sedan ut kakan och låt den svalna i kylen. Toppa med icing och kokosflingor.

Fantastiskt god, och blir nästan bättre efter något dygn i kylen.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply matmedmera oktober 29, 2014 at 7:54 e m

    Vad goda de är ! Kan man byta till stevia i så fall hur mycket ska jag tag. Jag har hemma stevia strö

    Hälsningar Gosia

    • Reply matkreation.se oktober 29, 2014 at 8:19 e m

      Åå vad snällt, dessa blev faktiskt väldigt bra! Givetvis går det att byta ut sukrilett mot stevia strö, men jag har själv inte provat. Jag använder 1 dl sukrilett i smeten så jag skulle rekommendera att byta ut detta mot 0,75 dl stevia strö. I icingen så använder jag dock sukrilett Flormelis vilket är ett sockerfritt alternativ till florsocker så det blir inte samma konsistens om du byter ut detta mot stevia strö men givetvis går det – där skulle jag använda 0.5 dl stevia strö och sedan smaka av. Lycka till! :)

  • Reply Glutenfri chokladkaka | Matkreation.se maj 19, 2016 at 7:15 e m

    […] då? Den gjordes enligt detta recept, som ursprungligen är kärleksmums. Minus den lilla detalj att de liksom aldrig skars upp […]

  • Leave a Reply