Kitchen stories

Socker- och glutenfria chokladbiskvier

april 7, 2015

sockerfria chokladbiskvier glutenfria biskvier

Det är väldigt förvirrande vilken dag det är idag och jag måste hela tiden påminna mig själv att det inte är måndag och att det inte står ben på schemat idag för jag tenderar på ”bendagar” att gå runt med en ständig kombination av förväntan och skräck. Att mentalt börja ladda upp inför passet redan när väckarklockan ringer. Men det är liksom tisdag idag, och vårkänslor. En början på en bra dag.

Påsken var liksom lite över förväntan, jag hade inte så höga krav på denna helg – vilket vanligtvis är en framgångsfaktor, att lägga ribban lågt kring sådana här helger så kan det förhoppningsvis bara bli bättre. För ärligt, just påsken är något oklar. På den traditionella söndagsmiddagen serverades det däremot påskmat och efter en snabb titt ner i min egna, medtagna matlåda så tog det inte många sekunder tills jag avfärdade köttfärsen och riset till förmån för gåslever och ägg med löjrom. Till och med tre vändor ostar med marmelad slank ner, en spontan refeed dag som hette duga. Den där gåslevern sitter ännu idag på näthinnan. Typ, det godaste jag ätit.

Processed with Moldiv IMG_9685 IMG_9684

Utöver mat i massor, långdragna träningspass och en hel del bakande har tid spenderats med min soldyrkande pain in the ass  innekatt. Helt enkelt one of a kind, men helt enkelt världens bästa. 

Jag har en to-do lista med mat och bak som jag skulle vilja försöka mig på, men eftersom att jag ständigt tappar bort dessa listor då de helt enkelt skrivs ner på första bästa lapp när jag kommer in i en idé-flow så förändras ständigt mina obsessions. Men något jag länge velat göra är just biskvier, chokladbiskvier. Och om jag får säga det själv, med uppbackning från lillasyster som åt mer än planerat – så var dessa en riktig fullträff. Nu var det liksom väldigt många år sedan som jag faktiskt åt en riktigt biskvi men jag kan föreställa mig att det är precis så här de smakar :p 

INGREDIENSER (4 st, ”medelstora”)

Mandelbotten

Chokladkräm

  • 1 burk fullfet kokosmjölk
  • 1 msk carob
  • 1 msk kakao
  • 1 msk sukrilett
  • 1 tsk fiberhusk

Chokladöverdrag

  • Cavalier sockerfri choklad

chokladbiskvier sockerfri chokladbiskvi

TILLAGNING 

Börja med att sätta på ugnen på 160 grader, blanda sedan ihop samtliga ingredienser till mandelbotten med en sked tills du fått en ”deg”. Dela upp den i fyra bitar och rulla vardera bit till en boll och platta sedan till dem. Lägg upp mandelbotten på en ugnsform insmord med kokosolja – grädda i ugnen i 17 minuter, när de är klara ta ut dem och låt dem svalna helt.

Ta sedan fram en bunke och häll ner den tjocka delen från kokosmjölken, inte vätskan. Förslagsvis ställer du in kokosmjölken i kylen kvällen innan men jag har gjort kokosgrädde tidigare utan att den kylts alls, men det underlättar. Vispa sedan upp kokosmjölken till grädde, tillsätt resterande ingredienser och vispa igen. Ställ sedan in kokosgrädden i kylen i ca 5 minuter så att den sätter sig.

Sedan är det bara att toppa mandelbotten med kokosgrädden, det kommer att bli en del över – som passar perfekt som efterrätt tillsammans med färska bär.

När kokosgrädden är på botten, smält då choklad i ett vattenbad och häll över. Förvara biskvierna i kylen!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply