Kitchen stories

Sockerfri coconut ice

oktober 26, 2015

sugarfree coconut ice Coconutice

När min skafferi tillfälligt befann sig typ över hela mitt köksgolv hittade jag diverse skoj som hamnat allra längst in, och som av den simpla anledningen helt glömts bort. Hörnskåp är kluriga och de klarar att sluka betydligt fler produkter än man tror. Bland annat har jag tydligen köpt på mig fem paket linfrön, varför jag inte reagerat tidigare när de nyinköpta paketen liksom försvunnit vet jag inte. Men flyttade jag på de miljoner mjölpaket jag bunkrat upp med, så hade linfröna liksom ramlat in där bak. Och quinoapuffar hittade jag också, och en hel del paket med riven kokos.

I kylskåpet fanns det kvar ett stort glas med kokosmjölk light, efter att ha använt kokosmjölk till både pepparkaksbollarna och pepperakaksmuffinsarnaSå jag bestämde mig för att göra Coconut ice på alla de kokosprodukter som precis funnits hemma. Resultatet blev över förväntan, till och med så att jag fann mannen med en tallrik kokosrutor igår trots att han ”tydligen inte tycker om kokos”. Men kvällssnack två dagar i rad för honom, det ser jag som ett bra betyg.

Bottenlagret består av kokossmeten med ett tillägg av quinoapuffar och saffran. Men det är givetvis valfritt, det går lika bra att göra utan quinoapuffar, men det ger ett trevligt tuggmotstånd.

Förvara dessa coconut ice bitar i frysen, och ta fram cirka 15 minuter innan de serveras så är de krämigt goda. Jag hällde över smeten i en glasform som har måtten 17×23 cm, det är märkliga mått kan en tycka. Men jag skulle säga att det är en mittemellan storlek på en glasform. Ja, det var kanske inte till någon hjälp haha. Men ta en, eller två vanliga matlådor och smörj kanterna med olja. Det går nog bra.

INGREDIENSER (ca 12 st)

  • 2 dl kokosmjölk light
  • 1 dl kokosolja
  • 3 dl kokosflingor
  • 2 msk sukrilett (eller annan sötning som mäter som socker)
  • 3 msk agavesirap
  • en nypa vaniljpulver
Tillägg till bottenlagret: 

Sockerfri coconut ice Coconut ice

TILLAGNING

Värm upp kokosmjölken i en kastrull på låg värme, tillsätt sedan kokosolja, agavesirap, sötning och kokosflingor och rör runt. Ta fram en form och smörj den med kokosolja, när allting smält ihop så häller du över halva smeten i formen. Ställ in den i frysen i cirka 15 minuter.

Blanda under tiden ner saffran och quinoapuffar i smeten som är kvar, sedan häller du ner det i formen och ställer tillbaka den in i frysen.

Jag tog fram hela formen dagen efter, lät den tina lite och sedan skar jag upp dem i bitar. Förvara dem sedan i frysen och ta fram en kvart innan de ska ätas :D

.*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply