Kitchen stories

Sockerfria Twix

juli 4, 2014

twix  öppentwixNär det där sötsuget slår in, vad gör man inte då för en chokladbit?! This was goood! Sockerfria Twix, typ. En, eller två, okej det kanske blev 3 – till kaffet, satt som en smäck.

INGREDIENSER

Kex botten 

 • 0.8 dl mandelmjöl
 • 3 msk rismjöl
 • 1.5 tsk kokosmjöl
 • 1.5 tsk bakpulver
 • 1 msk ekologiskt jordnötssmör
 • 1 msk kokosolja
 • 1 msk agavesirap
 • 1 msk sukrin gold
 • 1 nypa vaniljpulver

Kolakrämen

Chokladöverdrag 

TILLAGNING

Börja med att kärna ur dadlarna och lägg dem i ett glas vatten, sätt därefter på ugnen på 180 grader. Blanda därefter samtliga ingredienser till kakbotten i en matberedare eller med en stavmixer, lägg ut ett bakpapper på en ugnsplåt och olja bakpappret. Forma därefter kaksmeten till 6 stycken stavar och lägg dem på ugnsplåten, ställ in dem i ugnen och låt dem grädda i ca 7 minuter.

twixbottenMedan kakorna är i ugnen så kan du blanda kolakrämen, häll av vattnet från dadlarna och lägg dem i en matberedare och mixa dem tillsammans med jordnötssmöret, mandelmjölken och steviadropparna – ställ in allt i kylen och låt det sätta sig.

twixchoklad

När kakorna har gräddat klart så ta ut dem och låta dem svalna – helt, annars går de lätt sönder. Bred därefter på ett lager av kolakrämen på vardera kaka och lägg in dem ett litet tag i frysen. Smält därefter chokladen, kokosoljan och kakaon i ett vattenbad (en skål över kokande vatten) Lägg twixen på ett galler över ett bakplåtspapper och häll därefter chokladen över varje twix. Ställ in dem i kylen, eller i frysen i någon minut, om du som jag inte kan hålla dig från att provsmaka – ta ut, ät – njut!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Ca 80 % av vaniljexporten kommer från Madagaskar, vaniljstången kommer från skördade Vaniljorkidéer där skidorna plockas när de nästintill mognat. För att sterilisera och ta bort eventuella insikter doppas skidorna i kokande vatten och därefter börjar den jäsningsprocess där vaniljstången ”svettas” i ylletyg på nätterna och soltorkas på dagarna, det är under denna process som vaniljstången får sin karaktäristiska mörka färg och vaniljdoften. 

Färdigbehandlade vaniljskidor är glansiga samt mörkbruna och väger 7-8 gram, en femtedel av ursprungsvikten. Till sist får de jäsa ytterligare 2-3 månader i tillslutna lådor. Det är denna långa behandling som gör vanilj till den dyraste kryddan efter saffran samt kardemumma.

Jag använder mig av Bourbon vaniljpulver som är helt ekologiskt och endast består av mald vaniljstång. Denna går att hitta på vanliga matbutiker och ser ut så här.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Glutenfri Twix recept | Matkreation.se december 30, 2015 at 3:43 e m

  […] sats av det obligatoriska ska-alltid-finnas i frysen gottet, denna gång blev det en remake av mina sockerfria twix. Men med mörk choklad istället för sockerfri, och i rut-format. Det är inte för inget som vi […]

 • Leave a Reply