Kitchen stories

Sotad lax med blomkål & cashewnötspuré

juni 23, 2014

sotadlaxHur gott är inte lax? Personligen kan jag dock tycka att lax vanligtvis tillagas likadant vart man än beställer den, grillad eller stekt med tillhörande sallad och den obligatoriska kokta potatisen. Men det finns hur många som helst smarriga sätt att tillaga denna goding på. Ska middagen gå snabbt att tillaga är sotad lax ett utmärkt alternativ.

INGREDIENSER

Laxen (1 filé per person)

  • 1 laxfilé
  • paprikapulver
  • chilipulver
  • salt & peppar
  • Umamikrydda
  • sukrin gold (eller annan sötning)
  • 1 msk honung

Blomkål & cashewnötspurén (2 portioner) 

  • 1 stort blomkålshuvud
  • 1 dl cashewnötter
  • 0.5 dl cashewnötsmjölk
  • örtsalt
  • vitpeppar

TILLAGNING

Börja med att koka upp vatten i en kastrull och bryt sedan ner blomkålshuvudet i bitar ner i vattnet. Medan denna kokar så kan du förbereda laxen.

Börja med att ta bort skinnet från undersidan på laxen, blanda därefter samtliga ingredienser till kryddblandningen inklusive honungen på en tallrik – rulla laxfilén i blandningen så att hela laxen är täckt av kryddor. Se till att stekpannan är riktigt varm innan laxen läggs ner, vardera sida av filén ska snabbt stekas på hög värme utan olja så du får en sotad utsida.

När blomkålen har kokat klart så mixar du denna med en stavmixer tillsammans med cashewnötsmjölken, cashewnötterna och örtsaltet. Detta serverades med mango & avokadosallad – recept finns i inlägget innan!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply