Kitchen stories

Sötpotatispizza med skinka och fetaost

januari 11, 2016

Morotspizza

Av förklarliga skäl, läs: cava & vin, var jag inte särskilt pigg när jag vaknade igår. Till detta hör att jag dessutom vaknade klockan ett, utan täcke och insåg att lägenheten var fylld av hantverkare. Dörren till vårat sovrum har vi plockat bort, för när ska man egentligen stänga den? Aja… Givetvis hade de fått en egen nyckel så dom kan komma och gå som dom vill. Att söndagar var inkluderat i detta tidsschema hade jag dock inte fått någon notering om.

Men det här är varför jag älskar våra byggjobbare, they get shit done och i morse vaknade jag klockan 8 av polsk opera. Ett sista ryck i lägenheten med belysning som krånglar och en diskmaskin som behövde byggas in, och sedan är det klart.

Nu gäller det bara att förstå hur diskmaskinen ska sättas på också, för det var något som byggjobbarna pga den svenska manualen dessvärre inte kunde hjälpa till med. Men herregud, något bör vi klara själva.

Försiktigt kröp jag tillbaka till sängen när jag såg att köket var ockuperat och tanken var att invänta en tom lägenhet innan jag återigen smög ut till köket för att slänga ihop något ätbart, men minutrarna tickade och en timme senare insåg jag att det förmodligen skulle bli en lång dag för hantverkarna och att jag förmodligen skulle dö där i sängen av hunger om jag inte klev upp nu.

Så jag gick upp. Och lagade pizza. 

Glutenfri pizzabotten Fetaost pizza

Den här har jag gjort tidigare. Och kommer liksom fortsätta göra. Flera gånger om. För det går liksom inte att nog betona hur magiskt god den här är. 

Pizzabotten på sötpotatis och morot toppat med fetaost och skinka. Och sallad med polkabetor. För sallad ska vara bra sägs det. Och resorb. Resorb var bra. Och nödvändigt haha.

Sötpotatispizza

INGREDIENSER (1 portion)

Glutenfri pizzabotten

  • 250 g sötpotatis (1 medelstor potatis)
  • 150 g morot (2 små eller 1 stor morot)
  • 0.5 dl äggvita (ca 1.5 äggvita)
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 msk mandelmjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  •  kryddor efter smak (jag hade salt, peppar och timjan)

Pizzatopping

  • tomatpuré
  • ca 2 msk mager ost
  • fetaost
  • skinka
  • sallad
  • polkabetor

Glutenfri pizza

TILLAGNING

Börja med att slå på ugnen på 180 grader.

Skala och koka därefter sötpotatisen och moroten, skär dem i mindre bitar så tar det kortare tid att koka. När dem är klara så häll av vattnet och häll ner resterande ingredienser för botten och mixa  med en stavmixer.

Lägg upp ett bakplåtspapper på en ugnsform och smörj med kokosolja, klicka därefter ut purén och forma till en pizzabotten med en sked. Ställ in plåten i ugnen i 30 minuter.

När botten gräddats är det bara att smeta ut ett lager tomatpuré, salta och sedan toppa med önskad topping. Ställ in pizzan i ugnen på Grill funktionen och grilla i ca 5-10 minuter, tills osten smält.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Glutenfri pizzabotten | Matkreation.se maj 17, 2016 at 10:55 f m

    […] Här gjorde jag en botten på sötpotatis och morot och det är förmodligen den pizza som fått mest cred, den är god alltså!  […]

  • Leave a Reply