Kitchen stories

Sötpotatisplättar med chili och ingefära serverat med rödbetssallad

maj 29, 2015

glutenfri middag

När jag imorse vaknade fick jag ständigt påminna mig själv om att det var fredag. Inte lördag. Jag vaknade, åt frukost och förberedde mig mentalt på trappintervallerna som står på lördagens schema. Kom på att det var fredag, fortsatte med frukosten. Gick sedan för att byta om, och klädde mig för trappintervaller. Kom återigen på vad jag pysslade med och påminde mig ännu en gång, att det är fredag. Hur svårt ska det vara. 

Antagligen gav torsdagskvällen en fredagskänsla, vilket i sin tur gav en lördagskänsla idag.

Vi har en TV som krånglar, vi har även en ny TV som står- och har stått i- hallen ett tag. Den ska liksom bara upp på väggen… viiiiiilken dag som helst nu. Vilken som helst…. 

Den har nu gått från att krångla till att liksom inte starta. Vilket då innebar att jag skulle spendera de tre timmar innan mannen kom hem, som förövrigt givetvis löste det där på ett nafs, utan TV. Vilket är lättare sagt en gjort. Jag lagade mat. Fixade och donade, ni vet- det här med att skapa sig projekt. Lyssnade på podd. Ensam, uppkrupen i soffan med en katt som medtvingat sällskap med mobilen på högtalare liggande på bordet framför mig haha.

Relationspodden med Bingo och Katrin. Jag är besatt. Helt jävla besatt. JAG ÄR KATRIN. Haha vi är praktiskt taget samma person, hon lägger orden i min mun och jag skrattar så jag gråter varje avsnitt. Har ni inte hört den, gör det dirr.

Därefter gav jag mig på att färga min utväxt, vilket jag absolut inte fick för min frisör efter tidigare misslyckade försök. Men krisar det så gör det. Och ett helt nytt system kom jag på, för att inte förstöra min ombrefärgning då alltså. 

IMG_3036 IMG_3037

Därefter intogs återigen soff- och poddläge för att fortsätta fördriva tid tills TV situationen kunde lösas. 

Gårdagens middag fick alla tummar och tår upp, inklusive av mig själv som la matlådorna åt sidan till förmån för sötpotatisplättarna. Ett vegetariskt middagsalternativ, eller så gör du som mannen här hemma gjorde och lägger till köttfärs. För det här med vegetariskt var visst inte ett alternativ.

Sötpotatisplättar serverat med en rödbet- och fetaost sallad toppat med vitlök och koriandersås

rödbetor sötpotatisplättar

INGREDIENSER (2 portioner + 1 matlåda)

Sötpotatisplättar 

 • 3 medelstora sötpotatisar
 • 1 morot
 • 3 cm färsk chili
 • 2 cm färsk ingefära
 • 1 ägg
 • 1.5 msk fiberhusk
 • garlic & peppar krydda
 • vitpeppar
 • havssalt

Rödbetssallad

 • 3 stora färska rödbetor
 • 1/2 paket fetaost
 • havssalt

Vitlök och koriandersås

 • ca 1.5 dl lätt kvarg
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 1 msk hackad, fryst koriander

rödbetor med chevré vitlök och koriandersås

 

TILLAGNING

Börja med att skala och skära upp både rödbetorna och sötpotatisen i mindre bitar. Ta fram två kastruller, koka rödbetorna i den ena och sötpotatisen i den andra. Det går fortare när de är uppskurna så håll koll så de inte överkokas.

När rödbetorna är klara, häll av vattnet och låt dem svalna helt. Lägg sedan upp dem i en skål, tillsätt havssalt och smula över fetaost.

När sötpotatisen är klar, häll över den i en bunke och mixa med en stavmixer. Tillsätt 1 ägg, fiberhusk och havssalt och mixa återigen. Hacka sedan upp chili och skalad ingefära till små strimlor (behåll kärnorna i chilin, det ger bättre smak) häll ner dem i sötpotatispurén. Skala och finriv en morot, tillsätt den till smeten och krydda sedan väl och blanda sedan igen med en sked.

Låt sötpotatissmeten stå och sätta sig i ca 10 minuter, fiberhusken gör smeten hanterbar. Sedan är det bara att steka sötpotatisplättarna, i kokos- eller olivolja. Klicka ut små bollar i stekpannan, platta till dem och stek på medelhög värme. De kommer att vara lite ”lösa” då det egentligen bara är sötpotatispuré så de kan vara svåra att vända men fäll bara över dem och stek på båda sidor.

De sätter sig när de fått svalna, och väldigt väldigt gott är det! För såsen behöver du endast blanda kvarg, pressad vitlök, koriander och kryddor. Passar fint till chili och ingefärssmaken =)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply