Kitchen stories

Spaghetti squash med italienska köttbullar

oktober 15, 2014

spaghetti pumpa italienska köttbullarIgår kväll hade passet Hot MOJO bokats in, 55 minuter yoga i 38 graders värme. Välbehövligt. Yogan utövas i ett varmt rum med hög luftfuktighet vilket ska möjliggöra en djupare stretch, och för oss som är något för stela för vårat eget bästa välkomnas detta starkt. Jag hade en period under förra vintern som jag flitigt gick på yoga, jag ville så gärna tycka om det. Och det gjorde jag, men kombinationen av att totalt sakna balans och koordination gav inte helt rätt förutsättningar. Det är i styrketräning jag har min passion, och för vissa kan det vara svårt att förstå. Inga lagkamrater, inga bollar, inga puckar. Men det är det som passar mig. Att utmana mig själv, jag mot mig. Inte jag mot dig. Jag finner mitt lugn i att ensam få göra det som jag älskar. Och visst finns det de som man hejar på på gymmet, under vilan. Sedan tillbaka till musiken, till mig själv.

Däremot så vill jag bygga en funktionell kropp. Att vara vältränad är enligt mig att kunna ge sig ut i löparspåret, att kunna utöva ett yoga pass. Du behöver inte vara bäst, men du ska klara av det. Jag vill kunna springa mina 5 kilometer runt kottlasjön en söndagsmorgon, och jag vill kunna finna glädjen i att göra det. Nu när kylan börjar komma tillbaka ska fler Hot MOJO pass bokas in, min kropp behöver en genomarbetad stretch. Uppenbarligen är jag helt värdelös på att beta in detta själv i mina pass. Då blir nästa utmaning att få med mamma på banan, det är hon som har bil. To be continued. Och när jag kom hem från yogan väntade middag, spaghetti squash med italienska köttbullar. S-o-m jag har letat efter spaghetti squash, äntligen fann jag den!

INGREDIENSER (2 portioner)

 Spaghetti squash

 • 1 spaghetti squash
 • olivolja
 • salt & peppar

Italienska köttbullar 

 •  400 g köttfärs
 • 1 gul lök
 • soltorkade tomater (jag använde sådana på påse, inte i olja men vilket som går bra)
 • 1 paket ekologiska kikärtor
 • 1 burk krossade tomater
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk oxfond
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • färsk koriander (alternativt basilika)
 • salt & peppar

spaghettisquash köttbullsgryta

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader, skär sedan upp pumpan på längden (lättare sagt en gjort, jösses vad mycket kraft som behövdes). Olja och krydda pumpan och lägg sedan in den i ugnen, ställ klockan på 30 minuter. Hacka sedan upp lök och soltorkade tomater, blanda med köttfärsen och krydda väl. Rulla köttfärsen till köttbullar och stek dem i olivolja, när köttbullarna börjat få färg så häll av vattnet från kikärtorna och tillsätt dem i stekpanna, häll sedan i krossade tomater, tomatpuré, oxfond och pressa i vitlöken. Krydda med mycket salt, peppar, paprikapulver och annan krydda efter smak. Låt allting stå och koka ihop ett tag och tillsätt sedan färsk, hackad koriander. När pumpan har varit i ugnen i 30 minuter så ta ut den, använd sedan en gaffel och skrapa bort köttet från skalet. Spaghetti squash blir, precis som det låter, som spaghetti trådar. Se till att krydda squashen mycket, vi använde örtsalt, när du har skrapat ner den från kanterna.

Servera sedan med babyspenat och ytterligare lite mer färsk koriander. Så. Otroligt. Gott!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply