Kitchen stories

Tom yam goong – het räksoppa med citrongräs, limeblad och chili

februari 26, 2017

Nu var allting här i sin ordning, det är fortfarande en del korrigeringar som ska göras så ha lite överseende med att bilderna ibland svävar runt lite.

Denna helg har varit efterlängtad, en lugn hemmahelg som igår spenderades framför Mello med Hanna efter en god middag och en stor portion fruktsallad. Ända sedan vi kom hem från Thailand har vi snittat en ananas om dagen här hemma – lite granatäpple på det, en klick kokoskvarg och kvällsmålet är fulländat… och möjligtvis något somrigare än vad som kan förväntas en snöig februarikväll.

Dagen ska få fortsätta i någorlunda samma tempo som resten av helgen gjort. Så fort jag orkar pallra mig upp ur soffan idag tänkte jag knata bort till gymmet för ett benpass och sedan har jag några avsnitt av The Bachelor att ta igen innan söndagsmiddagen hos mamma och pappa.

Såg att jag missat lägga upp receptet till denna Tom Yam Goong från Linas som vi gjorde för ett tag sedan, tänkte att denna kan sitta fint någon kväll nu när snön är tillbaka big time!

Ingredienser 

  • 500 g räkor (går att använda tinade räkor)
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 röd chili
  • 125 g körsbärstomater
  • 200 g minichampinjoner
  • 1/2 tärning kycklingbuljong
  • 3 stjälkar citrongräs
  • 1 msk tomatpuré
  • 10 dl vatten + 10 limeblad
  • ca 2 cm färsk ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lime
  • 3 msk fryst koriander
  • jasminris

Tillagning

  1. Skala 500 g räkor. Spara skalet i en bunke och lägg de skalade räkorna i en skål.
  2.  Krossa roten på 2 citrongräs. Hetta upp 2 msk olivolja i en rymlig kastrull. Fräs räkskalen tillsammans med 1 msk tomatpuré. Tillsätt 6 dl vatten, 10 limeblad och krossat citrongräs. Låt koka 10 min.
  3.  Koka 1 3/4 dl jasminris enligt anvisning på förpackningen.
  4.  Finstrimla 1 citrongräs, skala och skär 1 bit ingefära (2 msk) i mindre bitar, klyfta 1/2 rödlök och strimla 1/2 röd chili. Halvera 125 g körsbärstomater.
  5.  Sila över räkbuljongen i en ny kastrull. Tillsätt 1 vitlöksklyfta (pressad), citrongräs, ingefära, chili, lök och 1/2 tärning kycklingbuljong. Låt sjuda 6-8 min.
  6.  Tillsätt tomater och 200 g minichampinjoner. Låt sjuda i ytterligare 2-3 min.
  7.  Red eventuellt av soppan med lite majsstärkelse utrört i kallt vatten. Det är en smaksak, grytan kan även serveras utan att redas av.
  8.  Smaka av med pressad saft från 1 lime. Lägg ner de skalade räkorna och toppa med fryst koriander. Servera med nykokt jasminris.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply