Kitchen stories

Tonfiskbullar med chili & koriander och blomkålsris

september 23, 2014

tonfiskbullarTisdag morgon, här sitter jag – i telefonkö till tandläkaren. Jag har fått nog. Något måste göras. Dessa förbannade visdomständer, men exakt vad tandläkaren ska göra åt saken är ännu något oklart, skulle de mot förmodan rekommendera en utdragning skulle jag i en högljudd protest lämna salen. Bara tanken på att dra ut en tand gör mig något gråtfärdig. Antagligen vill jag bara ha någon att gnälla till, någon som snällt kan ge mig en klapp på axeln och säga att det snart går över. För tandvärk är smärta på en helt ny nivå. Åter till mat. För mat gör mig glad. Biffar och bullar i alla dess slag är en stor favorit, blanda – stek – ät. Otroligt enkelt. I helgen gjordes tonfiskbullar, med chili och koriander. En stor favorit hos mig, den dock så skeptiska systern favoriserade nog blomkålsriset med currysmak mer. Något snällt fick jag dock förklara att tonfiskbullar endast kan avnjutas om du är en sann tonfiskfantast. För ja, de smakar tonfisk. Om du nu mot förmodan råkar vara en av dem som inte gillar denna fina fisk, byt då ut tonfisken mot köttfärs eller laxfärs.

INGREDIENSER (3 portioner)

Tonfiskbullar 

  • 3 burkar tonfisk i vatten
  • 2 ägg
  • 1/2 dl havremjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 msk linfrön
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 knippe salladslök
  • 1 chili
  • salt & peppar
  • paprikapulver
  • örtsalt

Blomkålsris med curry 

  • 1 stort blomkålshuvud
  • salt & vit peppar
  • 1 msk curry

mini keso curry blomkålsris

TILLAGNING 

Börja med att hälla av vattnet från tonfiskburkarna och häll ner tonfisken i en bunke. Hacka därefter upp chili, koriander och salladslök och blanda samtliga ingredienser till tonfiskbullarna i en bunke och rör om noga med sked. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och forma därefter tonfiskröran till bollar, ”smeten” kan verka något lös men när du trycker ihop tonfisken till bullar så kommer vätskan att hjälpa till att forma dem. Lägg ner dem i pannan och stek på hög värme, se till att röra runt i pannan – försiktigt – så de inte plattar till sig.

Bryt under tiden ner blomkålshuvudet i mindre bitar och lägg det i en matberedare, mixa tills du fått ett blomkålsris. Hetta upp en stekpanna med olivolja, häll över blomkålsriset och krydda ordentligt.

Servera med en grön avokadosallad och en stor klick keso.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply