Kitchen stories

Trippel layer nötkrämskaka

oktober 6, 2015

Sockerfri chokladkaka trippel layer chocolate cake Glutenfri chokladkaka

Att jag fallit pladask för Tyngres vassleprotein kan ingen ha undgått, recepten har nästintill uteslutande innehållet ordet Kanelbulle av den enkla anledningen att vasslet, med just smak av kanelbulle petats ner i det mesta. Både ätbara ting och sådant i flytande form.

Samtidigt som Kanelbulleproteinet beställdes hem, klickade jag även med ett vassle i Nötkrämssmak. Jag satt länge och dividerade om det skulle bli nötkräm, eller kladdkaka. Spontant kände jag för Kladdkaka men när jag sedan insåg att jag hade en redan överfull låda med chokladprotein hemma kände jag för något som möjligtvis inte bara smakar choklad vilket jag tror kladdkakan kan riskera att göra. Så det blev nötkräm.

Direkt tänker jag på nöt-crème God sak med mersmak. Haha ni vet vilken jag menar? Nötkrämspåsen man alltid skar upp mungipan på som barn när man envist skulle suga ut det sista ur förpackningen.

Och den höll det den lovade. En tydlig smak av, ja nötkräm. Så till söndagens familjemiddag som denna gång även inkluderade mannen mins familj skulle det bakas en kaka, så som vanligt improviserade jag allt under bakandets gång med en något större press på mig denna gång att kakan faktiskt behövde bli bra. Och det blev den. Till och med den minsta på middagen, 6 år gammal, tog två portioner. Vilket i sig inte är märkligt, men för en gluten- och sockerfrikaka ser jag det som ett mycket fint betyg. 

Så vad är det vi ser på tallriken må en fråga sig själv. Och svaret är då att det är en nötkrämskaka med en nötkrämsfyllning toppat med ett krämigt lager chokladfrosting. Lite kaka på kaka kanske, men när det kommer till choklad finns det inget som heter to much.

Har du nu inte Nötkrämsvassle kan du 1. köpa det härifrån eller 2. använda chokladvassle.

INGREDIENSER (1 ”normalstor” springform, ca 10 portioner?)

Nötkrämskaka

  • 2 burkar (410 g styck) stora vita bönor
  • 1/2 dl vassle nötkräm
  • 0.5 dl kokosmjöl
  • 0.5 dl mandelmjöl
  • 2 ägg
  • 1 dl äggvita
  • 1 dl kakao
  • 1.5 tsk bakpulver
Nötkrämsfyllning
  • 1 dl äggva
  • 1/2 dl vassle nötkräm
  • 200 g lätt kvarg
  • 0.75 dl sukrilett
  • 1 msk kakao
  • 1 msk carob (alternativt ytterligare 1 msk kakao)
  • 2 msk chiafrön
Chokladfrosting 
  • hälften av nötkrämsfyllningen (vi ska endast använda hälften i kakan)
  • 70 g sockerfri choklad (denna använde jag)
  • 1 msk naturell kokosolja
NutellakakaNötchokladkaka
TILLAGNING
  • Börja med att sätta på ugnen på 170 grader.
  • Skölj av bönorna noga i ett durkslag och blanda dem sedan noga med resten av ingredienserna till nötkrämskakan med en stavmixer.
  • Smörj en springform med kokosolja, häll över smeten och grädda i ugnen i 40 minuter.
  • Vispa under tiden äggvitorna (till nötkrämsfyllningen) till ett fast skum med en elvisp. Tillsätt de andra ingredienserna, förutom chiafrön, och vispa igen till en smet. Häll ner chiafröna och ställ in smeten i kylskåpet.
  • När kakan är klar, låt den svalna helt. Ta sedan bort formen, lägg ett bakplåtspapper på toppen och sätt över ena handen – skär sedan med den andra handen kakan på mitten. Använd en brödkniv som du sköljt av i vatten så inte kakan går sönder. Lägg toppenlagret på en tallrik.
  • Smeta över hälften av nötkrämsfyllningen och fäll sedan över toppenlagret från tallriken.
  • Smält nu chokladen med kokosolja i micron, blanda ner det i nötkrämsfyllningen som finns kvar och bred över det runt hela kakan.
  • Toppa med kakaonibs och förvara sedan kakan i kylskåpet. Ta fram den någon timme innan den ska ätas så är den perfekt kladdig.

Det hela är ganska enkelt, mixa, grädda och montera. En fin anledning att bjuda över några vänner på en fikastund helt enkelt. 

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply Anna oktober 6, 2015 at 11:56 f m

    Ser jättegott ut.
    Har nötkräm kasein, tror du det kan funka?
    Har du nåt näringsinnehåll på kakan :-)

    • Reply matkreation.se oktober 6, 2015 at 6:35 e m

      Kasein blir en helt annan konsistens men du skulle kunna prova med kasein i nötkrämsfyllningen – men addera mer vätska då den lätt blir tjock. Men det är bara att tillsätta vatten eller mjölk och vispa till önskad konsistens. I Kakan skulle jag helst använda vassle, kanske vanilj eller choklad om du har det? Annars är det bara att prova, VÅGA testa ;) Jag har inte gjort någon näringsberäkning på den här tyvärr.

  • Reply Mohammedi's oktober 6, 2015 at 7:44 e m

    gott!!

    • Reply matkreation.se oktober 7, 2015 at 10:38 f m

      Det var den verkligen :)

  • Reply Dixi Wonderland oktober 7, 2015 at 12:17 f m

    Detta ser farligt gott ut :D

    • Reply matkreation.se oktober 7, 2015 at 10:37 f m

      Tack så mycket, and yes it was goooood :D Trots diet kunde jag inte motstå en bit. Men bara en liten bit. Två gånger haha ;p

  • Reply Emelie oktober 9, 2015 at 8:33 f m

    Vill bara se så jag inte missförstår innan jag börjar baka. Det ska alltså vara 820 gram bönor?? 410 gram per burk? Hahah snacka om att magen kommer må efter denna kaka :’D

    • Reply matkreation.se oktober 9, 2015 at 8:59 f m

      Hahah gud så fundersam jag blev men jo, det står 410 g på burken – MEN avrunnen vikt 250 g. Så tat lugnt, det är inte ett kilo bönor du ska dra i dig ;) Jag använder ZETA Stora vita bönor :)

      • Reply Emelie oktober 10, 2015 at 9:46 f m

        haha gud vad kul, okej bra! blev liiiite fundersam ;) satte precis på ugnen så nu blir det bakstuga! :D

    Leave a Reply