Kitchen stories

Tyngre kasein kladdkakepaj

mars 3, 2016

Innan jag tacklade efterrättsbordet på Conrads fann jag det ytterst nödvändigt att gå igenom en rad olika taktiska upplägg för att optimera intaget av diverse godsaker. Främst fanns en regel; en fick inte ta dubbelt av en och samma efterrätt. Av självklara anledningar då.

Man bör visserligen kanske inte sätta regler som en själv inte kan följa. För redan vid min första omgång fann jag minipajer fyllda med choklad och det blev snabbt klart att jag förmodligen skulle äta av dessa tills jag själv sprack. 

And so I did.

Sockerfri pajTyngre kasein

Framförallt var det portionsstorleken på pajen jag ville åt när jag nu i efterhand insåg att dessa är något jag behöver ha i mitt liv, med ett något modifierat näringsinnehåll då. Främst för att kunna inta många, många pajer :p 

Pajerna fylldes med vispat kasein med smak av Kladdkaka och för att optimera intaget av choklad per portion; med en bit chocolate bark med frystorkade jordgubbar. 

Tyngre kladdkaka

Jag ville ha mini pajer och inte fyllda muffins, typ smördegspajer. För den delen, vad är skillnaden mellan mördeg och smördeg? Lite oklart.

Men ingenstans hittade jag recept på glutenfri smördeg så det var bara att improvisera. Degen både kändes och smakade helt fantastiskt och glatt tryckte jag ut degen längs kanterna på mina silikonformer för att sedan lasta in dem i ugnen. 7 minuter senare kom besvikelsen. Degen hade smält ut och det jag satt med i knät var en plåt mjuka muffins. Men paj var det jag ville ha, så paj var det som det skulle bli. 

Jag gröpte ur mitten, vispade upp mitt kasein, fyllde dem och ställde sedan in dem i kylskåpet.

Kaseinpaj

Där jag senare glatt kunde konstatera att de satt sig och blivit precis det jag ville – smördegspajer! Okej… Utan smör då.

Glutenfri smulpaj

De har sedan dess ätits både till frukost, mellanmål och kvällsmål och mättar tack vare kaseinet, väldigt bra. 

INGREDIENSER (5 st)

Glutenfri smördeg (tyyyyyp smördeg)

 • 1/2 dl kokosolja (utan smak)
 • 1/2 dl majsmjöl
 • 2 msk mandelmjöl
 • 1 msk rismjöl
 • 1 msk maizena
 • 1 ägg
 • 2 tsk fiberhusk
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 msk sukrilett
 • 2 tsk vanilj
 • 1 tsk honung

Kaseinfyllning

 • ca 1.5 skopa (52,5 g) kaseinpulver
 • några matskedar vatten
 • 1 msk sukrilett

TILLAGNING 

Sätt ugnen på 170 grader. Blanda sedan ingredienserna till degen i en bunke, med en gaffel. Se till att kokosoljan är rumstempurerad.

Smörj 5 muffinsformar med kokosolja, helst i silikon och tryck ut degen längs kanterna (jag formade alltså till pajskal och fick sedan gröpa ur dem, kanske fungerar att bara lägga en klick i varje form också men se till att de täcker kanterna då!)

Grädda dem i 7 minuter.

Vispa under tiden upp kaseinet med en elvisp, häll i några matskedar vatten tills önskad konsistens. Jag brukar tillsätta vatten tills den blivit ganska smetig – och sedan hälla i mer kasein för önskad konsistens. 

Gröp ur dina ”muffins” hehe och fyll sedan mitten med kaseinsmeten. Låt dem svalna helt i kylskåpet så sätter de sig!

(Smulet som jag gröpte ur toppade jag sedan min yoghurt med, väldigt gott!)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply