Kitchen stories

Ugnsbakad chili&ingefärs lax med quinoaröra

augusti 15, 2014

kronärtskocka quinoaröraIgår serverades det kronärtskocka till förrätt, det här med vardagslyx var det. Än är det inte säsong för kronärtskockan, vilket både kvalitén och priset bittert påminde om – men en försmak inför hösten kände jag att jag behövde. Min favorit årstid, den där hösten. Det är en väldigt speciell smak, kronärtskocka, jag kan tänka mig att det är en sådan där smak du antingen älskar, eller inte gillar alls. I love it. Lite pressad citron och en nypa havssalt på det, fin kombo. Bladen äts snabbare än snabbast, allt för snarast nå hjärtat – godbiten. Glöm inte det. När förrätten går i höstens tecken får huvudrätten gärna påminna om att det faktiskt ännu är sommar, det är trots allt bara augusti. Lax, i ugn- en klassiker, med quinoaröra. Fin fint.

INGREDIENSER (2 portioner)

Chili&ingefärs lax

  • 2 laxfiléer
  • 1/2 citron
  • 1/2 chili
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • havssalt

Quinoaröra

kronärtskockshjärta chililax laxochquinoaTILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Ta fram ett folie och lägg på båda laxfiléerna, hacka därefter chili, ingefära och koriander och strö över laxen –  pressa över citron och krydda efter smak. Vik ihop foliet och ställ åt sidan.

Koka därefter upp 1 dl quinoa med 2 dl vatten och 1 matsked lantbuljong. Häll ner resterande ingredienser i en skål och mixa med en stavmixer tills du får en avokadopurée, när quinoan kokat klart så häll över den i avokadokrämen och rör om, ställ därefter in quinoaröran i kylen. Du kan nu lägga in laxen i ugnen, ställ klockan på ca 10-12 minuter om du vill ha din lax något rosa i mitten.

När allt är klart, servera med en grönsallad med godsaker.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply