Kitchen stories

Ugnsbakad kassler med bladspenat och blomkålsplättar

januari 25, 2016

Mitt ambivalenta jag har nu pendlat mellan ömsom ilska ömsom nära till tårar. Jag har konstaterat att jag åkt på mitt livs smärtsammaste tillstånd med en inflammerad visdomstand, som enligt tandläkarna jag akut besökte i morse skulle behöva knackas sönder i två delar för att kunna ryckas ut. Pest eller kolera. Typ där befinner jag mig just nu.

Med ett sämre omdöme tog jag mig till gymmet för ett benpass som bjöd på en svag kropp som blev allt sämre desto mer Iprenen släppte. Jag tänkte inte så långt att min kropp just nu kämpar mot en infektion, men det gör den.

Det inte mycket som kan få mig att känna mig besegrad men den här tandvärken har knockat mig totales. Jag tar därför mitt förnuft till fånga och inser att denna vecka kommer mina gympass att få bytas ut mot lunchpromenader ute på djurgården. Så nu hoppas vi innerligt på att temperaturen inte sjunker ner mot 20 grader kallt igen haha.

Visserligen vet jag inte om man bör tala om tandvärk i ett sammanhang där vi ska prata mat. But I did, så sorry för den.

Blomkålsplättar Kassler i ugn

Med vår flytt fick vi även en ny hemma-butik och vi har bytt från Coop till Ica Kvantum. Ett rejält lyft när vi jämför de två. Och manisk som jag är skaffade jag i samband med detta;

1. Icakort

2. Appen Ica Hälsorabatt

3. Appen Ica Handla

4. så skrev jag upp oss på Icas helgerbjudanden.

Mer inbiten stamkund än så här kan man knappast bli, men å andra sidan spenderar jag typ lika mycket tid i matbutiken som hemma. I vår familj jobbar vi alltså numera mycket med varor på extrapris haha. Vilket framförallt är fördelaktigt för ekonomin men samtidigt för kreativiteten då extrapriser bjuder in till att köpa nya produkter. Något som ofta finns på extrapris är färdigpaketerat blomkålsris, som jag tidigare tyckt varit ren idioti att betala för när det blir betydligt mycket billigare att göra själv. Men för 15 kr kan jag gott och väl köpa mig fri från tiden det tar att mixa själv. Och i samma veva hittade jag både kassler och fryst bladspenat på extrapris. Fantastiskt. Ugnsbakad kassler fick det därför bli, med blomkålsplättar serverat med en stor sked keso.

Tidigare så lagade jag mycket mat i plätt-format, ska nog börja med det igen för det är ju så gott. Ska bara se till att klara fast föda först dåra :/

INGREDIENSER

Blomkålsplättar (2 portioner)

 • 250 g blomkålsris
 • 2 ägg
 • 1/2 dl bovetemjöl
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 tsk fiberhusk (valfritt)
 • salt och peppar
 • kryddor efter smak (cayenne, chili och tandoori hade vi)

Ugnsbakad kassler (här gjorde vi även till matlådor, så ca 4 portioner) 

 • 800 g-1 kg kassler
 • 400 g fryst bladspenat
 • 1/2 burk kokosmjölk light
 • 1 msk soja
 • vitlökssalt
 • garlic & peppar

Kasslergryta Glutenfria blomkålsplättar

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 220 grader. Blanda därefter blomkålsriset med resterande ingredienser till plättarna och ställ smeten åt sidan.

Stek sedan den frysta bladspenaten med soja och kryddor och när vätskan börjar försvinna så slår du över kokosmjölken och steker lite till. Häll sedan över bladspenaten i en ugnsform och toppa med skivad kassler. Krydda med valfria kryddor (eller toppa med ost om du vill) och ställ sedan in formen i ca 15-20 minuter i ugnen.

När kasslerna börjar bli klar så steker du upp blomkålsplättarna i kokosolja, smeten räckte till 6 plättar.

Servera sedan med lite extra sallad och keso =)

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Ugnsbakad kassler med bladspenat och blomkålsplättar | ShapeMeUp Clean Eating januari 26, 2016 at 3:11 e m

  […] Av matkreation.se […]

 • Leave a Reply