Kitchen stories

Ugnsbakad kyckling med Ananas & Mangosås

mars 27, 2016

Men Wow ni, vilka härliga mattips ni kommit med på det förra inlägget. Glöm inte att ni ännu har chansen att vinna min låda med gluten- och sockerfria godsaker (genom att kommentera det tidigare inlägget) imorgonkväll kommer jag att välja vem jag anser ha tänkt igenom det här med sin sista måltid lite bättre än andra, vilket i sig är ganska skrämmande haha. 

Jag har nu suttit på mitt arsle sedan klockan 9 imorse med plugg och inte nog med det så förstår jag att vi liksom på det även förlorat en timme idag. Så jag tackar för den extra stressen… Ni ska få veta mer om vad det är jag pysslar med, när jag är klar. Det är förmodligen mer spännande för mig, än er haha så vänta inte på några smaskiga updates! 

Igår firades det en traditionsenlig påsk här hemma hos oss tillsammans med mannens mamma och syskon. Självklart vart det lax, med färskpotatis, sill och ägghalvor med skagen. Hur tråkigt det än låter innan maten så är det faktiskt förträffligt gott. Till efterrätt serverades det chokladkaka (gjord på den glutenfria mixen Ni har chans att vinna!) och jag kan meddela att den godkändes av samtliga bröder (egentligen vet jag inte hur jag tänkte när jag serverade stora män gluten- och sockerfri chokladkaka med laktosfri glass hahaha. Men den gjorde succé!) 

Nu till dagens lunch. Kyckling med Ananas och Mangosås, med lite hetta, kryddris och sallad.

Ekologisk mat Ananas mango kung markatta

 Egentligen var det kyckling med sweet and sour sås mannen hade önskat, men när jag såg Kung Markattas inte längre så nya tillskott i hyllan kom jag på att jag ännu inte haft möjlighet att prova den. Så det vart ett ganska givet byte av sås.

Mangokyckling Kyckling

Ammen så himla gott! Kycklingen marinerades kvällen innan tillagning för att den skulle få extra tid att verkligen gotta till sig. Den hälldes sedan över i en ugnsform och ställdes in i ugnen, lagom till att tas ut när magen kurrat till rejält. Not so complicated liksom. 

Glutenfri mat

Och som vanligt var det ett matlåde-vänligt recept så mängden kyckling liksom tokdubblades!

INGREDIENSER (ca 4 portioner)

Ananas och Mangosås

 • ca 1 800 g kycklinglårfilé
 • 3/4 av en burk Ananas och Mangosås från Kung Markatta
 • 2 vitlöksklyftor
 • chilipulver
 • garlic & peppar krydda
 • havssalt och vitpeppar

Kryddris

 • 3 dl ris
 • 5 dl vatten
 • 1 stor msk Hej Bombay buljong Renée Voltaire

TILLAGNING

Skär upp kycklinglårfiléerna i mindre bitar, lägg dem i en fryspåse och häll över såsen, pressad vitlök och kryddor. Gnugga ihop allting och knyt sedan åt påsen.

När den sedan ska tillagas så sätter du på ugnen på 180 grader. Häll över kycklingen i en ugnsform och tillaga den i 25-35 minuter tills kycklingen fått en fin färg.

Koka under tiden riset med buljongen och servera allting därefter med sallad!

Nu ska jag snart iväg till mamma och pappa för att äta röding, så nu måste jag lyfta mig från den stol jag suttit på i närmare 8 timmar! ;) 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Linda Assarsson mars 27, 2016 at 10:55 e m

  Glömmer aldrig när jag bakat en kladdkaka med svarta bönor till en middag..
  När jag pratar med min kompis som ska komma med hennes kille så dubbelkollar jag bara om det är något de inte äter..
  Bönor säger hon då att hennes kille inte äter..
  Jag väljer att vara tyst ;)
  Serverar desserten och inväntar responsen!
  När min kompis kille är inne på sin tredje bit av kakan så frågar jag om han vet vad jag har i den!?
  Hans min när jag säger att det är svarta bönor, haha! Oslagbart!

 • Reply Beate93 april 10, 2016 at 11:14 e m

  Jag är förskräck hur ni kan rekommendera att äta kyckling mhp djurhållningen! Om ni inte vet hur den ser ut i Sverige:

  Den har växt upp på gödningsmedel som har fått den att växa på raketfart, för att den ska bli slaktasstor på några månader. Den lärde sig aldrig att flyga, inte heller att gå, (pga gödningsmedel) . Om den ville hade den inte ens kunnat sträcka på vingarna då den bara har en tiondels kvadratmeter till rådighet. 99 % av kycklingarna kommer aldrig att få gå ut, eller å få känna solljuset. De kan inte upprätthålla några sociala relationer i de enorma lokalerna med tusentals djur.www.djurensratt.se/sites/default/files/naturligt-beteende.pdf Här kan du läsa mer om djurens öden. Hoppas du kommer ge detta en tanke nästa gång du är på affären. Det är vi kunder som måste visa att, bara för att det är kulturellt, så är det inte moralt acceptabelt att behandla djuren såhär.
  Kram på dig
  Beate

  • Reply matkreation.se april 14, 2016 at 11:16 f m

   Hej Beate! Du har absolut en poäng och faktum är att jag tidigare varit vegetarian en väldigt lång period JUST AV DEN ANLEDNINGEN. Vi har spenderat mycket tid hemma på att läsa på om djurhållningen och hur både ekologiska höns, frigående hös och burhållna höns har det och visst blir även jag förskräckt över hur djurhållningen ser ut. Men, jag har gjort ett val att äta kyckling, vi äter mycket kyckling (förmodligen alldeles för mkt för den delen) och det är något jag kommer att fortsätta med. Jag gör det jag kan utöver detta och försöker få in fler vegetariska kvällar hemma och välja kyckling med omsorg och förhoppningen är verkligen att mer mat hemma ska baseras på grönsaker! Men jag kommer dessvärre inte sluta äta kyckling, men jag har all förståelse för de som gör det valet

 • Reply Kung Markatta curry mango kyckling | Matkreation.se april 11, 2016 at 5:34 e m

  […] provade för ett tag sedan att ugnsbaka kyckling med Kung Markattas Mango och ananassås – supergott! När jag nu såg deras Curry- och mangosås på hyllan, kände visserligen en […]

 • Leave a Reply