Kitchen stories

Ugnsgratinerad butternut squash med kokosris

oktober 14, 2015

Ugnsbakad butternut Chili och ingefära Ugnsbakad pumpa

För att primärt vara en receptblogg har det bjudits på förvånansvärt få inlägg med just… recept, på sistone. Men även om man nu inte skulle kunna tro det, så finns det mer i vardagen än endast mat. Men jag tycker att det är dags för ännu ett middagsrecept och denna gång ett höstigt sådant a.k.a butternut squash.

Pumpan gratinerades med en köttfärsfyllning med smaker av chili, ingefära och koriander. För det gör sig väldigt bra med pumpans milda, något söta smak. Till det här serverades kokt ris med kokosflingor och russin som är fruktansvärt gott. Men pumpan går givetvis lika bra att servera med en stor, grön sallad.

Russin

Efter middagen påbörjade jag något som var tänkt skulle bli donuts, slutresultatet är så långt ifrån donuts som vi bara kan komma och istället bröts degen ner i tre olika recept för att se vad den passade bäst till. Så ikväll väntar en utvärdering av pepparkakor, bullar och bollar. Men mer om det imorgon. 

Receptet på gratinerad pumpa är för två, är du nu bara en person så kan jag meddela att den här rätten klarar sig fint till både matlåda som till middag någon dag senare.

Köttfärs med koriander Fylld pumpa

INGREDIENSER (2 portioner)

Gratinerad butternut squash 

  • 1 mellanstor butternut squash
  • 300 g (cirka) köttfärs
  • några matskedar gratängost
  • färsk chili
  • 2 cm färsk ingefära
  • färsk koriander
  • kryddor efter smak (jag använde salt, peppar och Hej Bombay buljong från René Voltaire)

Kokosris

  • 2 dl jasminris
  • kokosflingor
  • 1 litet paket russin
  • havssalt

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader, skär sedan upp pumpan på mitten och gröp ur kärnhuset. Lägg upp halvorna på en ugnsplåt, smörj in dem med kokosolja och havssalt och ställ in dem i ugnen i cirka 50 minuter. Här sköter de liksom sig själva. 

När pumpan börjar bli klar, stek köttfärsen med hackad chili, färsk ingefära, kryddor och blanda sedan ner hackad koriander när det börjar bli klart. Ta därefter ur pumpan ur ugnen och gröp ur den med en sked (inte hela vägen till botten men nästan, håll pumpan med en kökshandduk om den är varm) Blanda ner pumpaköttet i köttfärsen och rör om. Fyll pumporna köttfärsblandningen och toppa med några matskedar gratängost. Ställ tillbaka pumpan i ugnen i 5-10 minuter tills osten smält.

Koka riset och när det är klart så blandar du bara ner salt, russin och kokosflingor. Servera sedan pumporna med riset och sallad.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply