Kitchen stories

Ugnsgrillade apelsin-kycklingspett med smal potatissallad

maj 4, 2015

apelsinkyckling spett apelsinkyckling

Jösses min kropp är trött. Mitt huvud är trött och mina ögon håller sig öppna av ren kämparglöd. Okej, och ett X antal koppar kaffe. Söndagar är liksom till för att samla ny energi för den kommande veckan. Vilket en heldag i Solnahallen liksom inte bidrog till, men motivationen är högre än någonsin. Så det var det värt!

Men det är maj och det slog mig häromdagen att jag spenderat ett flertal dagar i maj tidigare iförd bikini, sådana där dagar löpsedlarna skriker om Medelhavsvärme eller Rysslandsvärme eller vad det nu står… Men vilken dag som helst kan värmen kicka in, vänta ni bara :p Vilken dag som helst… 

Och mitt i min tröttmössebubbla så inser jag att det finns så mycket att se fram emot just nu. Framförallt Londonresan nu till helgen. Back to our hometown. Så efter att ha bott i London i tre år så fascinerar det mig att det ända jag begärt av mamma att skriva upp på to-do listan är att turista runt för att se Big Ben, åka dubbeldäckare och besöka London Eye. Och äta, vilket en stor del av varje semester tycks kretsa kring.

Nu i helgen satte suget efter grillad kyckling in, men då mannen jobbade sent så var grillning uteslutet. Det är då ugnens grillfunktion är så fiffig, same same but different. Och potatissallad ville vi ha. Det var liksom år och dar sedan, främst då för att jag liksom inte ätit vanlig potatis på 7 år. Jag kan inte med ord beskriva hur mycket jag gott miste om för det är ju så himlans gott. 

Det här är något jag ser ofta, tjejer- framförallt – som gör precis det jag har gjort. Att utesluta kolhydrater. Och framförallt: Att ett högre GI-värde är detsamma som dålig mat. 

Givetvis är substitut till potatis och ris fint för variation och generellt är ersättningsprodukterna rika på näring, som t ex quinoa, zucchininudlar, blomkålsris och sötpotatis. Missförstå mig rätt, de är alla bra livsmedel. Men det är även potatis och ris. Gör vi en snabb jämförelse av sötpotatis och vanlig potatis ser vi att sötpotatis innehåller 86 kcal per 100 g och 20 g kolhydrater medans vanlig potatis innehåller 70 kcal per 100 gram och 16 g kolhydrater. Att sötpotatisen sedan innehåller mer fiber ger den ett lägre GI-värde. Alla behöver inte äta allt, jag själv har mina preferenser och har valt att utesluta en del livsmedel – men mina beslut är grundade på erfarenheter av hur jag reagerar på kosten. Det jag utesluter väger jag upp med annat. Min kropp fungerar inte särskilt bra på fett, jag behöver mina carbs. Vid rätt tillfälle, i rätt mängd. Där jag framförallt tror att det sistnämnda är mest relevant. Kolhydrater bidrar med energi, precis som protein och fett. Svårare än så är det inte. Kolhydrater innehåller lika många kcal per gram som protein gör, dvs 4 kcal per 1 gram i jämförelse med fett som innehåller 9 kcal per gram. Så tekniskt sett kan du äta större volymer om du väljer kolhydrater och protein framför fett, som du givetvis inte ska utesluta helt. Men summa summarum så tror jag att kolhydratshetsen hos många mer är grundad på rykten tagna ur luften snarare än genomtänkta beslut tagna efter att ha sett till sin egna kropps behov. Eller hur tänker ni kring GI värde och kolhydrater?

Men tillbaka till receptet:

INGREDIENSER (2 portioner)

Apelsin-kycklingspett

 • 400 g kyckling lårfilé
 • 1 gul lök
 • 1/2 apelsin
 • 1 msk honung
 •  1 msk söt/stark senap (eller vad ni har hemma)
 • havssalt
 • svartpeppar
 • 4 grillspett (är alltid bra att ha hemma)

Potatissallad

 • ca 4-5 potatisar
 • 1 dl lätt kvarg
 • 2 msk creme fraich Franska örter (går att utesluta) Men krydda mer då
 • gräslök
 • salt och peppar

kycklingspett

potatissallad kvarg

TILLAGNING

Börja med att blötlägga grillspetten. Skär sedan upp kycklingen i bitar, blanda honung, senap, salt – MYCKET salt, peppar och saften från 1/2 apelsin i en bunke. Lägg ner kycklingen och låt den marineras i ca 15 minuter.

Sätt under tiden på ugnen på 200 grader GRILL, skär upp löken och spetta sedan upp den och kycklingen. Ta fram en ugnsplåt, lägg upp spetten och häll över det som är kvar från marinaden. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Efter halva tiden hällde jag av vätskan som bildats så de fick en krispigare yta.

Koka under tiden potatisen, när den är klar- låt den svalna och skär sedan upp den i bitar, blanda den sen med kvarg, gräslök och krydda efter smak.

KLART! Servera sedan kycklingenspetten med potatissalladen och en sallad med finriven parmesan.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Hälsosamt matschema | Matkreation.se maj 5, 2015 at 9:19 f m

  […] middag var bland de godaste på länge. Den här potatissalladen, kyckling stekt i kokosmjölk och kryddad med mängder av curry och […]

 • Reply Bönpasta med laxsås | Matkreation.se juli 17, 2015 at 11:38 f m

  […] middag. Stekt laxkotlett med romsås och en mager potatissallad – recept på den finner ni här men denna gång blandade jag ner färsk koriander och rå broccoli. Det får jag […]

 • Leave a Reply