Kitchen stories

Vanilj & blåbärscheesecake

oktober 2, 2016

Innan jag gick och la mig igårkväll hällde jag i en behandling av Olaplex i mitt hår, snurrade upp det i en knut på huvudet och la sedan en handduk över huvudkudden för att inte kladda. Det var alltså bara att kliva upp imorse, något mer frusen än vanligt, och knalla direkt in i duschen. Hatar att duscha på morgonen men jag förväntar mig att ha ett exceptionellt skinande hår när jag virar ur min turban – återstår att se ;)

Gårdagen spenderade jag på Ikea med Hanna, visserligen är väl tentaplugg mer prio med en vecka till tentan kvar, men Ikea lär roligare. Och blev som alltid dyrare än man räknat på, men visst behöver två studenter belysning i sina garderober…. 

kale-chips

Kvällen spenderade vi sedan framför fredagens avsnitt av Idol, med en varsin chipsskål. Fast Olof höll inte riktigt med om att min påse med grönkålschips kunde benämnas just chirre. Lite för tidigt för att vara en helg gick vi sedan och la oss i sängen och drog igång LIFE på Netflix.

sockerfritt

Receptet på förra helgens efterrättsbak har jag helt glömt att lägga upp kom jag på; Sockerfri blåbärscheesecake med protein och mandelmassa.

Jag har en här med choklad och jordgubbar och en till här med mango och rawfood bollar.

protein-cheescake blueberry-cheescake

Det är det perfekta mellanmålet just för att den kan stå i kylen ett gäng dagar – redo att skäras ur så fort man blir sugen.

cheescake

Denna gång hade jag inga dadlar hemma och utan slängde istället ihop en botten på torkade aprikoser och cashewnötssmör – det toppades sedan av ett krämigt lager proteincheesecakesmet och tillsist av en hemmagjord blåbärssylt.

sockerfri-cheescake

INGREDIENSER (1 mellanstor springform)

Botten

  • 2 dl hasselnötsmjöl
  • 1 dl aprikoser
  • 1 dl cashewsmör

Proteinfyllning

  • 2 ägg
  • 1/2 dl äggvita
  • 30 g vassle (vanilj)
  • 1 dl mini keso
  • 1 dl lätt kvarg
  • 1.5 dl philidelphia light 
  • 1/2 dl sukrilett (eller annan sötning som mäter som socker)
  • 1/2 lime
  • 1 tsk vanilj
  • 1 dl blåbär

Blåbärssylt

  • 2 dl blåbär
  • 2 msk sötning
  • 1 msk chiafrön
  • 1/2 dl vatten

Sockerfri mandelmassa

  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk äggvita
  • 1 msk sukrilett
  • någon droppe bittermandelarom
  • vaniljpulver

TILLAGNING

Trots den långa ingredienslistan så är denna enkel att göra!

Blanda alla ingredienser till botten i en matberedare. Smörj en springform och tryck ut smeten med fingrarna. Grädda i ugnen i ca 5 minuter på 200 grader.

Mixa sedan ingredienserna till din cheesecake i matberedaren (allt förutom blåbären – dom blandar du ner med en sked efter du mixat) häll över smeten i formen. Blanda ingredienserna till mandelmassan i ett litet glas – sprid ut mandelmassan i cheesecaken (tryck ner små blubbisar i kakan)

Grädda sedan i på 170 grader i ca 50 minuter. Micra allt till sylten (jag använde frysta blåbär) – häll över sylten när kakan gräddat klart och ställ den sedan för att sätta sig över natten i kylen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply