Kitchen stories

Vanilj & goji proteinbars

oktober 4, 2014

proteinbarsHär sitter jag, nyligen hemkommen från gymmet. Boken Hälsoarbete ligger uppslagen bredvid mig, en intressant bok det här. Som gav mig en tankeställare. Folkhälsoarbete bygger på två faktorer, att främja hälsa samt att förebygga sjukdom. Bör hälsoarbete därmed sikta till att förändra den enskildes beteende och livsstilsval, eller bör hälsoarbete bedrivas på en nationell nivå där syftet är att förändra de socioekonomiska bestämningsfaktorerna som påverkar individernas hälsa? Man kan inte, och bör inte, utgå från att det är den enskildes medvetna beteende som är den primära orsaken till ohälsa. Sociala och ekonomiska faktorer påverkar den enskilda individens valmöjligheter. Eller är det så? Hälsoval kan bli en hälsokompromiss, det som kan uppfattas som ansvarslöshet kanske egentligen är det mest ansvarsfulla handlingssättet under de rådande omständigheterna. Är målet med hälsoarbete att förändra kostvanor och livsstilsval, eller är det att informera individen och på så sätt ge dem ett underlag för att sedan själva kunna göra underbygga val?

För, i grunden, så vet vi alla vad som är hälsosamt. Vad vi bör göra, äta. Vad vi inte bör göra. Men varför väljer vi då de valen vi gör? För att det är lättare, eller för att vi helt enkelt vill? Eller för att vi inte bryr oss?

Förvirringen är stor. Vi är komplexa. Jag kan endast utgå från mig. Mina val. Mina handlingar. Jag vill inte visa på hur man bör, eller ska leva. Eller äta. Eller träna. Jag vill visa på hur jag gör. Enkla val i vardagen som för mig betyder mycket. För mitt mående. För egentligen är det det som det handlar om, inte vad vi bör och inte bör göra – utan vad vi mår bra av att göra. Fysiskt och psykiskt. Jag vill visa på alternativ till den kost som äts idag. Informera. Ge underlag – för att sedan låta alla göra de val de vill. Men för att förändra behöver man först förstå. Och för att förstå behöver information. Och inspiration. Over and out.

And on that note. Här kommer dagens gottetips. Vanilj & goji proteinbars

INGREDIENSER (5 bars)

  • 0.5 dl ekologiska gojibär
  • 1 skopa vanlijprotein (jag använde denna)
  • 0.5 dl cashewnötsmjölk
  • 3 msk tahini (Kung markatta osaltad)
  • 1 msk pekannötter
  • torkad frukt (2 aprikoser + 2 katrinplommon – för naturlig sötma)
  • 1 msk mullbär
  • 1 msk mesquite
  • 1 msk sukrin gold (alternativt stevia)
  • Cavalier sockerfri choklad för topping

gojiproteinbars gojibars

TILLAGNING

Börja med att mixa gojibären tills de blivit smuliga, blanda därefter ner resterande ingredienser i matberedaren och mixa på full effekt, se till att smeten blandas noga. Ta ut smeten och lägg den på ett plastfolie, vik över kanten så att plastfoliet täcker både över- och undersidan av smeten och kavla ut den till önskad tjocklek. Lägg in i frysen i ca 10 minuter, ta sedan ut och skär upp 5 bars – smält sockerfri vit choklad i ett vattenbad och ringla över barsen. Förvara i kylen.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply