Kitchen stories

Vanilj & mesquite fudge

juni 13, 2014

VaniljmesquitefudgeINGREDIENSER

  • 1 paket stora vita bönor
  • 3 urkärnade dadlar
  • 1 msk mandelmjöl
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 ägg
  • 2 msk agavesirap
  • 1.5 msk kokosolja
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk mesquite

Vaniljkrämen

  • 100 g Philadelphiaost light
  • 1.5 msk agavesirap
  • 2 msk mesquite
  • 1 tsk vaniljpulver

 

 

 

 

Eftersom choklad & kaffefudgen blev en sådan hit, enligt mig själv ;p så har jag inte kunnat släppa tanken på att göra en till sats, men med en annan smak. Vanilj är gott. Mesquite är gott. Vanilj & mesquite fudge borde därför vara dubbelt så gott – and it was!

TILLAGNING

Börja med att sätta på ugnen på 170 grader. Häll över de stora vita bönerna i ett durkslag och skölj av dem, ordentligt. Häll över dem i en matberedare och mixa tillsammans med resterande ingredienser från den översta listan. Häll över smeten i en form, ännu en gång – formen skall vara så pass liten att ”kakan” blir relativt tjock, eller hög eller vad vi vill kalla det. Sätt in formen i ugnen, de vita bönerna behöver lite längre tid i ugnen än vad svarta bönor behöver så låt den gräddas i ca 18-20 minuter. När den är klar, ta ut fudgen och ställ in den i kylen så den sätter sig.

Under tiden så kan du blanda vaniljkrämen. I en matberedare lägger du ner resterande ingredienser, dvs de från den nedersta listan. Har du fortfarande kvar lite smet från fudgen i matberedaren så låt det vara kvar och blandas med krämen, super gott! När fudgen har svalnat så bre över krämen och in i kylen igen, om du har tillräckligt med självkontroll så låt fudgen sitta i kylen över natten innan du skär upp den – konsistensen blir något bättre av ett dygn i kylan men går givetvis att äta direkt.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Mesquiteträdet växer i ökenområdena i Nord- och Sydamerica och trädets frökapslar är rika på både fibrer, protein, vitaminer och mineraler. Mequitepulvret tillverkas genom torkning av trädets fröskidor som sedan mals till ett finkornigt mjöl. Mesquite har ett naturligt lågt fettinnehåll och ett lågt GI-värde, det har även bevisats boosta kroppens bildning av serotonin och har utöver detta antiseptiska egenskaper. Mequitepulvrets fruktosinnehåll bidrar även till en stabilisering av blodsockret vilket således minskar ditt sötsug. Smaken påminner om en söt, kolasmak vilket gör mesquite till en stor bakfavorit.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply