Kitchen stories

Veganska hampa bliss balls

maj 27, 2015

vegan bliss balls veganska protein barskakaonibs

Denna soliga onsdagsmorgon började med ett besök hos Naprapat-Calle på M3 gym, inte nog med att jag känner en märkbar förbättring i mina axlar – men jag fick i morse även höra att det är en visuell förbättring. Och så som jag har nött rehabövningar kom det som en positiv nyhet, jag ska skriva ett inlägg om hur jag jobbar med att stärka upp leder och muskler kring mina axlar – för tro mig, jobbar du generellt mycket framför en dator lär även du må gott av en starkare bröstrygg. 

Jag får ofta frågan hur jag klarar av att leva utan socker. Vilket vi även diskuterade under gårdagens power walk. Svaret är att jag klarar fint att leva utan socker, men inte utan sötsaker. För ett sådant liv låter väl inte så värst skoj. Maten vi äter och de råvaror vi väljer ska tillföra något gott till våra kroppar och vårat sinne. Maten ska ge energi, och glädje. Inte ta energi och framkalla ångest. Att emellanåt unna sig något innehållande socker, ja det gör även jag. Även om tillfällena är få. För, varför äta raffinerat socker när det går att skapa så mycket gott utan. 

Och igår kom det, Big cravings efter något sött. Helst nu nu nu, och gärna med choklad. Alla kvinnors go-to. Alternativa kosthållningar är något som fascinerar mig, men efter att själv ha spenderat ett år som vegetarian insåg jag även att det inte var något för mig. Köttälskaren själv. Men jag gillar inslag i vardagen av vegan, vegetarian eller raw food kost. Även om tillfällen nu hade kunnat vara betydligt fler.

Men vegenska bliss balls ville jag göra. Tillföra kroppen naturlig energi. I en veganskt kosthållning utesluts samtliga produkter från djur, vilket i sig inte låter så svårt. Men jag kom på mig själv med att plötsligt ifrågasätta vart kakao kom från, eller hur choklad tillverkas. 

Choklad innehåller inga animaliska spårämnen, vilket däremot redskapen som tillverkar chokladen kan ha utsatts för. Choklad per sig är därför okej, men för att vara på den säkra sidan så köpte jag en Vegansk hampa choklad. Hör ni här, hardcore veganen som har talat?! Eller inte. Men ska det göras, ska det göras rätt. Kan jag känna.

Och för att tillföra i alla fall någon form av protein så adderade jag Hampa protein. Som vi alla vet, smakar gräs. Men, för första gången lyckades jag alltså maskera denna smak, näst intill helt. Och dessa bliss balls vart helt enkelt, bara ljuvliga. Och alldeles, alldeles chokladiga.

Det fina med bliss balls är, att om ni nu saknar något hemma. Uteslut det, eller addera någon annan produkt. Det mesta går liksom att mosa ner i dessa snacks.

INGREDIENSER (7 st)

 • 1 dl naturella cashewnötter
 • 1/2 dl pistagenötter
 • 6 urkärnade dadlar
 • 1/2 dl hampaprotein
 • 3 msk kakao
 • några rutor hampachoklad
 • 1/2 msk agave
 • 1/2 msk vallmofrön
 • 1/2 msk kakaonibs
 • vaniljpulver
 • chili/kakao krydda
 • 2 msk vatten
 • pistagnötter och hampafrön för rullning

hampa choklad

 

TILLAGNING

Släng ner samtliga ingredienser, förutom vattnet, i en matberedare och mixa på full effekt. Tillsätt sedan vattnet och blanda ordentligt, rulla sedan smeten till bollar och rulla dem därefter i hackade pistagenötter och skalade hampafrön.

Enklare blir det liksom inte.

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Sockerfritt Påskgodis | Matkreation.se mars 24, 2016 at 4:13 e m

  […] För den som är vegan. Eller typ dö-diggar chokladbollar. Veganska hampa bliss balls […]

 • Leave a Reply