Kitchen stories

Vietnamesiska vårrullar med varmrökt lax & senaps-sojasås

september 11, 2014

sojasås vietnamesiska vårrullarSå här sitter jag, koffeinstimmig med hoppande ben. Kaffedrucken med andra ord. Underbar underbar känsla. Gårdagen bjöd på en stor middagsfavorit, vietnamesiska vårrullar. Ett litet knyte av lycka. För här kommer det fantastiska, fyll dem med precis vad du vill. Med en grund på färska grönsaker slår det aldrig fel. Senast jag gjorde dem serverades det en finfin papayasallad till, receptet på den finns här. Ikväll står Cykling Pulse på schemat, mitt första spinning pass på flera år. Eller, snarare mitt andra någonsin. Gick en gång- och 75 minuter senare beslutade jag att aldrig någonsin sätta min fot i en spinning sal igen. Men som vi alla vet, man ska aldrig säga aldrig. Det är väl dags att ge denna träningsform en ny chans, något större och starkare återkommer jag till den fruktade spinningsalen, med hopp om att det inte tar fem år till nästa pass. Återkommer om det. Tillbaka till middagen. Detox dag 10 igår, den sista fiskmiddagen som ni ser här på ett tag. Känslan av att ha fått en nystart är dock stark, detoxen har känts som en övergångsperiod. En markering av sommarens slut och höstens inkomst, nya tag. En positiv känsla. Men ikväll så står hamburgare på menyn, så är det bara. punkt. Gårdagens rullar fick anpassas till både preferens och smak, i mina åkte det ner både omelett och varmrökt lax, i mannens kryddig kyckling. Underbart gott.

INGREDIENSER (2 portioner, 8 vårrullar)

Vietnamesiska vårrullar 

  • 8 rispapper (jag köper alltid Blue dragons)
  • 200 g Proteinkälla (1/2 varmrökt laxfilé + grillad kycklingfilé)
  • machésallad
  • 2 avokado
  • 1 stor morot
  • böngroddar

Stevia omelett 

  • 2 ägg
  • 0.5 msk cashewnötsmjölk
  • 1 msk stevia (alternativt annan sötning)

Senaps- sojasås 

  • 1 dl glutenfri kinesisk soja
  • 1 msk senap
  • 2 msk honung
  • 2 tsk risvinäger (valfritt)

vegetariska vårrullar senaps soja inlagd ingefära

TILLAGNING

Börja med att blanda samtliga ingredienser för omeletten och stek upp den, ställ den sedan åt sidan för att svalna. Skala moroten och hyvla därefter upp den i tunna strimlor med din skalare. Skär sedan upp avokadon samt din valda proteinkälla i bitar, du kan nu även skära upp omeletten i tunna bitar.

Värm därefter en stor kastrull med vatten, vattnet skall inte vara för varmt – ett bra mått är att du ska kunna doppa fingret i vattnet och det ska kännas varmt men inte hett. Lägg sedan upp en kökshandduk på din köksbänk, ta ett av rispapprena och doppa det i vattnet. Jag använder fingrarna alternativt en kökstång när jag doppar rispapprena. Håll det i vattnet i ca 10 sekunder och lägg sedan upp det på kökshandduken – nu är det bara att montera ihop din vårrulle. Lägg ingredienserna i mitten av pappret, det underlättar när du viker ihop den. Upprepa samma process för samtliga 8 rullar.

För sojasåsen är det bara att blanda ihop ingredienserna noga med en sked. Servera vårrullarna med en skål soja och inlagd ingefära. Bon appetit!

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Fanny september 11, 2014 at 7:49 e m

    Hej! det här är första gången jag besöker din blogg men definitivt inte den sista. Jättebra recept och superfina bilder. :) Enda nackdelen är väl att jag blev väldigt hungrig nu. ;)

    Ha en fortsatt fin dag!

    • Reply matkreation.se september 11, 2014 at 7:56 e m

      Ååå vad roligt att höra, tack så mycket!Haha jag blir också alltid hungrig av att titta på mat, precis som det ska vara :D

    Leave a Reply