Kitchen stories

Viltjärpar med pressgurka och tillfällig semester för bloggen

januari 26, 2017

Jajamensan, min blogg tog en tillfällig och oanonserad semester som efter upptäckten snabbt kallades hem igen. Tydligen ska man inte få skydda sig mot spam-kommentarer, får väl leva med dem emellanåt då om alternativet är en försvunnen sida.

Jag sitter just nu planterad på ett café i Gamla stan fullt upp med fixande innan en lunch med en tjej från PR-branschen jag ser fram emot. Jag säger som alltid när jag är här i Gamla stan- Varför hänger jag inte här oftare?! Mysiga små gator som viskar om ett lugn.

I helgen firades världens finaste vän och mom to be. Jag insåg att vi förra året vid denna tid satt och pratade om det här med att köpa lägenhet och om hur vi börjar bli för gamla för galna krogbesök. I år satt vi med två gravida, två spädbarn och en hund och insåg att året minst sagt varit händelserikt för många. Vi börjar bli vuxna nu gott folk. 

Jag själv stod för två av inslagen på bakbordet vi aldrig trodde skulle räcka, vilket det gjorde. Gott och väl. Vet faktiskt inte varför man varje gång på en brunch tror att folk skulle vilja dubbla sitt matintag, tycks alltid göra den tabben. Ska fixa både bilder och recept alldeles snart så de kommer upp här i dagarna.

Det är mycket recept från Linas nu, vilket jag fått godkännande för att lägga upp. Jag vet inte, vill ni fortsätta få recepten för Linas? 

Vi har ju varannan vecka den lättlagade kassen och varannan vecka Inspirationskassen för två. Det är inte sällan som vi båda trillar innanför dörren sent på kvällen så att alltid ha mat hemma är guld (och ja, haha det är fortfarande vi själva som betalar för kassarna).

Häromdagen åt vi i alla fall Hjortjärpar med balsamicosky, sauterade äpplen och pressgurka. Kan tänka mig att det här receptet fungerar lika fint med nötfärs om man inte har tillgång till vilt.

Här får ni min modifierade version, receptet är för två personer! 

INGREDIENSER

  • 450 g potatis
  • 250 g viltfärs
  • 1/2 rödlök
  • 1 rött äpple
  • 1/2 kruka salvia
  • 1 ägg
  • 1/3 dl mjölk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk sju kryddor
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1 nypa salt
  • Balsamicosky: vatten, 1/2 msk sötströ, 2 msk balsamvinäger och 1/2 tärning köttbuljong, 1 tsk majsstärkelse utrört i 1 tsk kallt vatten.
  • Pressgurka: 1/2 gurka, 1/2 msk sötströ, 1 msk vatten, 1/2 msk vitvinsvinäger, 1/2 förp bladpersilja.

TILLAGNING

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Koka 450 g potatis i lättsaltat vatten.

  3. Järpar: rör ihop 1 ägg, 1/3 dl mjölk, 1 tsk sju kryddor, 1/2 tsk torkad timjan, 1/2 tsk salt, 1 vitlöksklyfta (pressad) och lite nymalen svartpeppar i en bunke. Blanda ner ca 250 g viltfärs. Forma färsen till 4 järpar.
  4.  Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och bryn järparna 2-3 min. Lägg över i en smord ugnsform och tillaga mitt i ugnen 6-8 min, eller tills de är klara.
  5. Balsamicosky: blanda 1 1/2 dl vatten, 1/2 msk sötströ, 2 msk balsamvinäger och 1/2 tärning köttbuljong i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda på medelvärme 7-8 min. Red av såsen med 1 tsk majsstärkelse utrört i 1 tsk vatten (kallt).
  6. Pressgurka: rör ihop 1/2 msk sötströ, 1 msk vatten och 1/2 msk vitvinsvinäger i en liten bunke. Skiva 1/2 gurka med en osthyvel. Finhacka 1/2 förp bladpersilja. Blanda ner i bunken.
  7.  Klyfta 1/2 rödlök och 1 rött äpple. Finhacka 1/2 kruka salvia. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och fräs allt 1-2 min. Smaka av med lite salt.
  8.  Servera hjortjärpar med balsamicosky, sauterade äpplen, pressgurka och nykokt potatis.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply el januari 26, 2017 at 7:16 e m

    Kul när du skriver! Ja jag gillar recepten :)

    • Reply matkreation.se januari 31, 2017 at 4:56 e m

      Men vad härligt att höra, då fortsätter jag med dom :)

    Leave a Reply