Kitchen stories

Wokad grönkål med röd quinoa och grillad kyckling

december 28, 2014

kokosgrönkål röd quinoa kycklingrätter

Precis i samma stund som jag satt och fundera över det faktum att det var ett tag sedan jag lagade något som-inte-tog-10-minuter så ringde pojkvännen och frågade vad han fick för mat till middag ikväll. ”Du får laga egen mat” – jag hörde besvikelsen, för lite besviken är jag även på mig själv. Förslappad är vad jag blivit dessa dagar. Jag har alltid sagt att desto mer man har att göra under dagarna, desto mer får man gjort. True fact. Träningen och matschemat har betats av i vanlig ordning, och fixat och donat hemma har jag gjort – men när dagsrutinerna bryts blir det plötsligt jobbigt att ställa sig och laga mat. Vilken tur att jag är tillbaka på jobbet imorn då :p Färdig gnällt. Imorse fick jag med min syrra på morgonpromenaden, med lovord om att kylan inte kommer kännas om hon klär på sig ordentligt, tydligen är hon inte lika härdad som en annan som måste pallra sig igenom dessa promenader lite titt som tätt. Men med det nykomna snötäcket ute blir promenaderna verkligen vackra och mysiga.

Vi kom in på det här med ny års löften. Det här med att om man hade kunnat göra något bättre, så hade man antagligen redan gjort det. Mitt förra ny års löfte var att klara göra chins, ett konkret mål. Mätbart. Jag tror inte på abstrakta löften om att träna mer, äta bättre, plugga oftare. Att ha mål är viktigt, att vilja förändra eller förbättra – men för förändring behöver du en plan, du behöver första vad du gör idag och hur du kan göra annorlunda. Du behöver något mätbart – ”jag ska träna tre dagar i veckan” – istället för ”jag ska träna mer”. Punkt. Make a plan, and stick to it. Små förändringar är de som kommer att hålla i längden, jag ska fila på mitt ny års löfte. Men som sagt, hade jag kunnat göra något bättre så hade jag redan gjort det? Missförstå mig rätt, jag menar inte att jag inte har mycket att jobba på – men en förbättring är inget som sker bara för att du under en kväll, efter några glas vin, lovar dig själv att bli bättre på det. I början på förra året la jag upp en plan för hur jag skulle klara dessa chins, jag jobbade på dem och jag jobbade lite mer på dem, och ytterligare lite mer. Jag bestämde vilka dagar i veckan det skulle ske – och jag gjorde det. Det är några dagar kvar att tänka, så jag återkommer om det :p

Häromdagen lagades ytterligare en snabbmiddag, en extremt god sådan också. Röd quinoa med kokosstekt grönkål och grillad kyckling. Den satt fint.

INGREDIENSER (2 portioner)

  • 1 färdiggrillad kyckling
  • 1 dl röd quinoa
  • färsk, skuren grönkål
  • kokosmjölk light
  • kokosolja
  • salt och peppar
  • 2 cm färsk ingefära

TILLAGNING

Börja med att koka quinoan med 2 dl vatten, när vattnet kokat bort skala och finriv ingefäran och lägg ner den i quinoan – krydda med salt och peppar och rör om, smaka av om du vill ha andra kryddor också.

Hetta sedan upp en stekpanna med kokosolja, lägg ner grönkålen och stek på hög värme i ca 20-30 sekunder – häll över 1/2 dl kokosmjölk och krydda med havssalt. Ta sedan bort skinnet från kycklingen och dela upp den i bitar.

Servera sedan den stekta grönkålen med ingefärsquionan, kycklingen och toppa med ytterligare kokosmjölk. Eller gör som mannen i hemmet, sleva på en stor sked bearnaisesås?!

 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply